• Agatha Christie esszéje a brit krimiről

  2012-09-20 00:35:41

  Végre megjelenik Agatha Christie régóta kiadatlan esszéje, amelyet a kormány megbízásából írt 1945-ben.  Christie esszéje, amely egekig magasztalja a ködös Albion detektívregényeit, most először jelenik meg a szigetországban, az újra kiadott 1933-as Ask a Policeman előszavaként.


  1997-ben fedeztem fel az archívumban, de sosem volt lehetőségem arra, hogy közzétegyem. Annak ellenére, hogy egy orosz magazinban 1947-ben megjelent, az Egyesült Királyságban még nem látták. Christie-t a brit Tájékoztatási Minisztérium (Ministry of Information) bízta meg az írással, hogy tanulmányát nemzetközi propagandaként használják. - mondta David Brawn, a Christie-t kiadó HarperCollins munkatársa. Szerinte a brit és nyugati életformát is ilyen módon akarták magasztalni.


  A ’krimiírás úttörője’, írja Christie elismerően Sir Arthur Conan Doyle-ról, majd John Dickson Carr kezdi dicsérni. Röpködnek az olyan jelzők, mint a ’mesteri mágus’, vagy ’A Félrevezetés Művészetének Mestere'. Magát nagyon szerényen ’szorgalmas mesterembernek’ írja le, bár azért megemlíti, hogy egy amerikai tanulmányban a 'Halál Hercegnőjének' nevezték. Christie írása nem tökéletes propagandaszöveg, élesen kritizálja például Margery Allinghamt, aki szerinte ’hajlamos alárendelni a történetet a karaktereknek.’ Miközben Dorothy L Sayers-t ’rendkívül jó krimiírónak és szellemes embernek’ találja, karakterét, Lord Peter Wimsey-t ’remek példának az elkényeztetett emberre’. Ngaio Marsh –ról azt írja, 'méltán népszerű', a  végén pedig saját hősének, Poirot-nak is beszól.


  A saját Hercule Poirot-m gyakran kissé kínos a számomra.’


  Christie azt tanácsolja a fiatal detektívregény-szerzőknek, hogy legyenek nagyon körültekintően a központi karakter megalkotásával, hiszen ő általában nagyon sokáig velük marad.


  Az Ask a Policeman, amelyben most a tanulmány megjelenik, az írónő második regénye volt a Detection Club tagjaként. A csoportot brit szerzők hozták létre 1930-ban. A könyv címét Milward Kennedy álmodta meg, a gyilkosságokat és a gyanúsítottat John Rhode gondolta ki, Gladys Mitchell, Helen Simpson, Sayers és Anthony Berkeley pedig kölcsönadták a saját detektívjeiket a rejtély megoldására.

  Szerintetek
hirdetés

könyvcsere könyvespolc
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!