• Bateman dalol, Gandhi házat foglal

  2013-04-22 10:05:54

  Patrick Bateman dalra fakad, Gandhi ellopja a show-t.

   

   

  Christian Bale, a mosolygó gyilkos

   

   

  Zenés-táncos szuperprodukció készül Bret Easton Ellis Amerikai Psycojából. A musical premierjét idén decemberben tartják majd Londonban.

   

  A forgatókönyvet az a Roberto Aguirre-Sacasa írja majd, aki többek között a Glee című amerikai tinisorozatot, és a Broadway-n futó Pókembert is jegyzi. A stáb azt ígéri, egy igazi „véres szatírának” tapsolhat majd a közönség.

   

  Az Amerikai Psycho 1991-ben jelent meg, film 2000-ben lett belőle. A musical december 3-án debütál, és 2014. január 25-ig marad műsoron. Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy a brutális kínzásokat is dalban mondják-e majd el.  És mi lesz a patkánnyal?

   

  Végre emlékmű lesz Orwell szülőhelyéből, az indiai Motihariban álló bungalóból! Csakhogy az emlékmű, amelynek az alapkövét már le is fektették, nem őt ünnepli majd, hanem Mahatma Gandhi.

   

   

   

   

  A házat, ahol Eric Blair, a későbbi George Orwell 1903-ban megszületett, és élt egy éves koráig, az utóbbi évtizedekben eléggé elhanyagolták. Egy 1934-es földrengésben megrongálódott, mostanában főleg kóbor állatok látogatták,  az udvarán álló Orwell-szobrot pedig megrongálták. Bár az indiai kormány már 2009-ben ígéretet tett a felújításra, ez csak most következett be.

   


  A helyiek igencsak meglepődtek, amikor a Hindustan Times-ban azt olvasták, a kunyhót Gandhi emlékének szentelik majd. Azt remélték, hogy az író lakhelye több turistát, és velük együtt több bevételt hoz majd a környéknek. A helyi Rotary Club levelet is írt a kulturális és művészeti minisztériumnak, ám ők megerősítették, hogy továbbra is minden a tervek szerint halad.

   


  Akormány döntésétől maga Orwell sem lett volna elragadtatva.1949-es, Reflections on Gandhi című esszéjében kifejezte az indiai vezetővel szembeni „esztétikai ellenszenvét”, bár csodálta jó szándékát.

   

  „Sosem leszek képes megkedvelni Gandhit, de nem vagyok benne biztos, hogy politikai gondolkodóként tévedett, és abban sem hiszek, hogy kudarc volt az élete.”

   

  Orwell szülőháza legalább elkerülte a legrosszabbat. Edith Wharton, Eugene O'Neill és Jack London néha otthonának helyén ma már a Starbuck-franchise egy-egy üzlete áll.

  Szerintetek
  0/10
hirdetés

könyvcsere könyvespolc
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!