• Davis nyert, King lázad, Márai megjelenik

  2013-05-23 09:57:04

  Ismét amerikai íróé a Nemzetközi Man Booker, Stephen King fellázadt az e-könyvek ellen, a Helikon pedig megjelentet egy új Márait. Ez történt mostanában könyves fronton.

   

   

  Paul Auster volt neje, az amerikai Lydia Davis nyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat. A sűrű indoklása szerint Davis műveit nehéz bármilyen kategóriába besorolni, de leginkább a költészet és a filozófia határára tehetők. Az írónő főleg rövid, néha alig egy-két mondatnyi elbeszéléseiről ismert, munkái eddig nem jelentek meg magyarul. A 60 ezer font összdíjazású elismerést az előző években az albán Ismail Kadare, a nigériai Chinua Achebe, a kanadai Alice Munro és az amerikai Philip Roth tudhatja magáénak.  Stephen King nem akar e-könyvet legújabb regényéből, az Egyesült Államokban június 4-én, Nagy Britanniában pedig június 7-én megjelenő Joylandból. Az olvasók nem értik, mi lehet a lázadás oka, hiszen anno ő volt az, aki egyik novelláját, a  Riding the Bullet-et kizárólag elektronikusan, 2 és fél dolláros áron kínálta. Amikor 2009-ben megjelent a Kindle 2, még külön novellát is írt az alkalomra. Ez volt az Ur. King nem zárja ki, hogy a jövőben elekronikusan is elérhető lesz a regény, de az olvasóknak egyelőre meg kell elégedniük a jól bevált papírkötéssel. 2013 King éve lesz, szeptemberben jelenik meg A ragyogás folytatásának szánt Dr. Sleep.

   

   

   

  Május 28-án jön az új Márai-kötet! A Helikon Könyvkiadó egy eddig nem ismert Márai-regényt dob piacra, Hallgatni akartam címmel. A címet a kiadó választotta, mert a kézirat nem kapott egyértelmű szerzői megnevezést. Az esszéregény az Egy polgár vallomásai harmadik részének tekinthető. "És meg kell írni a Polgár vallomásai harmadik, befejező kötetét. Ez álmatlan éjszakákon e kötet szerkezetén gondolkozom” – idézett ennek megerősítéseként Márai naplójából a kiadó főszerkesztője, az irodalomtörténész Kovács Attila Zoltán. A könyv igazi irodalmi szenzáció lesz, kézirata eddig egy hagyatékban rejtőzött.  Végezetül itt egy kisfilm arról,milyen módszerrel tisztítják a könyveket. Az autómosók technikája a könyvtárban. Őrület!  Szerintetek
  0/10
hirdetés

könyvcsere könyvespolc
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!