• Kalapács alatt Hemingway írógépe

  2013-06-19 14:10:48

  Van felesleges 60-80 ezer dollárod, és nem tudod, hogy mire költsd? Vedd meg Ernest Hemingway írógépét, amelyen utolsó könyvét írta!

   

   


  A teljesen működőképes, svéd gyártmányú Halda írógépet július 10-én árverezik el. Utoljára 2009-ben bukkant fel, akkor 100 ezer dollárért kereste gazdáját. Jár hozzá az eredeti műbőr tok is, bár a szállítás során ráragasztott matricák (American Export Line, American Export Line) kissé már elrongyolódtak. Mindkét levonó nagyon fontos szerepet játszott a hitelesítésében, ugyanis az egyiken az „E. Hemi...”, míg a másikon a “Hemingway”, és az úti célnak megadott „Le Hav...” felirat olvasható.

   


  Az írógép Hemingway jó barátjától, a szintén híres író  A. E. Hotchnertől kerül árverésre. (Hotchner írta barátja végleges életrajzát,  a  Papa Hemingwayt) Ő Hemingway másik jól ismert barátjának, Bill Davis-nek az örököseitől, Teo and Nena Davis-től jutott a masinához. Hotchner egy interjúban jelezte, hogy az íróval volt abban az évben (1959-60) amikor Hemingway a Veszélyes nyarat írta, ráadásul a most eladásra szánt írógépen. Ebben az időszakban az író már a Vándorünnep című memoárján is dolgozott, vagyis elég valószínű, hogy a párizsi emlékek is ezen az írógépen születtek.

  Az írógép mellé egy levél is jár, amelyben Nena Davis arról ír,  szemtanúja volt, amint Hemingway a Veszélyes nyarat gépeli rajta.

     Hiába becsülik „mindössze” 60-80 ezer dollárra, ennyi valószínűleg nem lesz elég a megvásárlására. Cormac McCarthy írógépe2009-ben például 254,500 dollárért cserélt gazdát.

  Szerintetek
hirdetés

könyvcsere könyvespolc
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!