• Óz tizennégyszer

  2013-03-07 13:22:20

  Ma mutatják be a magyar mozik az Óz, a hatalmas című hollywoodi szuperprodukciót, amelyben James Franco válik piti kis cirkuszi bűvészből nagy varázslóvá. Lyman Frank Baum időtlen gyerekkönyvének első kötete, az Óz, a csodák csodája 1900-ben jelent meg. A Bádogember, a Madárijesztő, a Gyáva Oroszlán és Dorothy kalandjait még 13 másik Óz-könyv követte.

   

   

  2013-as kiadás

  1904-ben megjelent az Óz csodálatos földje (The Marvelous Land of Oz), amelyből kiderült, hogy a nagy varázsló neve eredetileg Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs. Nem is csodálkozunk, hogy becenevet használ.  Dorothy vezetékneve Gale, bár Baum ezt csak az Óz Brodway-adaptációjában említi.

   

   

  Az 1907-es Ozma, Óz hercegnőjében ( Ozma of Oz) Dorothy  Henry bácsikájával utazgat Ausztráliában, és ha már Evben jár, megmenti a királyi családot a kőtörők gonosz uralkodójától. 2001 óta magyarul is olvasható.

   

   

   

  Szegény Dorothy-nak nincs szerencséje a természet erőivel. Először egy tornádó kapja fel, most meg egy földrengés nyeli el. Lehet, hogy az egésznek az az oka, hogy Totót időközben egy Euréka nevű macskára cserélte? A Dorothy and the Wizard in Ozban 1908-ban jelent meg.

   

   

  Sosem találnátok ki, de az 1909-es The Road to Ozban Dorothy ismét különös kalandokba keveredik, és mivel eddig is élénk volt a szociális élete, hamar igaz barátokat szerez.

   

   

  1910-ben megjelent az Óz Smaragdvárosa (The Emerald City of Oz), amit Baum a széria utolsó könyvének szánt. Mivel Dorothy nagynénje, Em,  és nagybátyja, Henry  nem tudják kifizetni a házukat terhelő jelzálogot, unokahúguk Ozba költözteti őket. Az idillt ezúttal is a kőtörők királya zavarja meg. De a csodavilág ismét megmenekül, hála egy élénk fantáziájú kislánynak! A könyv magyarul 1990-ben jelent meg.

   

   

  Baum nem tudott szabadulni Óz világától és három évvel később megírta a The Patchwork Girl of Ozt. A könyv megjelenésében az is közrejátszott, hogy az író akkoriban anyagi gondokkal küzdött. Dorothy-t most egy Ojo nevű fiú helyettesíti, aki Óz földjére érkezik, hogy kiszabadítsa szoborrá változott nagybátyját.

   

   

  A nyolcadik Óz-könyv, az 1914-es Tik-Tok of Oz Baum The Tik-Tok Man of Oz című színdarabján alapul, ami meg az Ozma, Óz hercegnőjén. Lehet, hogy Óz földje igazából a mesebeli Bermuda-háromszög? Más magyarázat nincs arra, hogy egy hajótörés után egyből ott köt ki az ember. Ebben a részben például Betsy Bobbin, oklahomai lakos.

   

   

  1915-ben megjelent Baum kedvenc Óz-könyve a The Scarecrow of Oz. A két főhőst, Trotot és Bill kapitányt két korábbi könyvéből utaztatta a csodavilágba.

   

   

  Az egy évvel később kiadott Rinkitink in Oznak csak a csúcspontján bukkant fel pár ismerős szereplő. Baum nem is a sorozat darabjának szánta a történetet, és eredetileg 1905-ben kezdte írni. A könyvet unokájának, Robert Alison Baumnak dedikálta.

   

   

  Az 1917-es The Lost Princess of Ozban mindannyiunk szeretett hercegnőjének egyszerűen nyoma veszik. Dorothy és a nagy varázsló egyesítik erejüket, hiszen ahogy Baum egyik fiatal rajongója is írta ihletként szolgáló levelében, „ha Ozmának valami baja lenne, vagy eltűnne, azt mindenki nagyon sajnálná.” Időközben megszületett az író újabb unokája, Ozma Baum, úgyhogy ezt a könyvet is volt kinek dedikálni.

   

   

  A tizenkettedik Óz-könyvben, a The Tin Woodman of Ozban a Bádogemberé a főszerep. A Bádogembert eredetileg Nick Choppernek hívták, és szerelmes volt egy lányba, akivel most újra találkozik. Még jó, hogy az első részben kiderült, hogy hatalmas szíve van, így talán lesz esélye visszahódítani régi szerelmét.

   

   

  A kőtörők még Ozma hercegnő születésnapi partiját is képesek megzavarni. Ha valakinek nincs szíve ebben a történetben, az nem a Bádogember! A The Magic of Oz egy hónappal Baum halála után jelent meg 1919 júniusában.

   

   

   

   

  Az utolsó Óz-köteett, a Glinda of Ozt 1920-ban adták ki. Baum egészsége a könyv írása közbön jelentősen megromlott, emiatt a történet is sötétebb lett a szokásosnál. Dorothy és legjobb barátnője, Ozma hercegnő ismét egy háborút próbál megakadályozni, mi pedig most ünnepélyesen nekik ítéljük az irodalmi világ Nobel-békedíját.

   

  Szerintetek
  0/10
hirdetés

könyvcsere könyvespolc
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!