• Pacifistából propagandista

  2013-04-30 11:38:06

  Bár A.A. Milne Peace With Honour című pacifista esszéjében élesen elutasította a háborút, nemrég nyilvánosságra került iratok szerint propaganda tevékenységet folytatott az  erre szakosodott MI7b egységének.

   

   

   

  A brit Jeremy Arter, nagynénje régi dokumentumai között talált rá a titkos iratokra, amelyekben írók próbálták pozitívabb színben feltűntetni a háborút. Az egység 1918-ban megszűnt, és a szakértők eddig úgy tudták, hogy nem hagyott hátra semmilyen iratot. Arter nagybátyjának, a szintén propagandista James Price Lloyd kapitánynak viszont 150 cikket megmentenie.

   

  A kéziratok és a fényképek mellett Arter talált egy 1919 januárjára dátumozott, The Green Book (A zöld könyv) című röpiratot is, amelyből a feltételezések szerint alig 20 példány t nyomtak, és amelyet „kizárólag belső használatra” címkével láttak el. A röpirat az egység búcsúvacsorájára készült, és Lloyd kapitány minden szabályt megszegett azzal, hogy megőrizte.

   

  Bár főleg nagybátyja írásait kereste, a férfi többek között a detektívregényeket író Cecil Street, az ír költő, Patrick MacGill, és Milne munkáira is rábukkant.

   

  Milne, aki az I. világháború idején rövid ideig Franciaországban is szolgált, néhány versében elképzelte, hogy a korábbi propagandistáknak talán hazugságokat kellett közölniük a háború viszontagságairól. Valószínűleg azért szállt ki az egységből 1919-ben, mert nem tudta elnyomni magában a pacifista nézeteit. Írói karrierje öt évvel később, két verseskötettel (When We Were Very Young és Now We Are Six), és két Micimackó-regénnyel kezdődött.
  Háborúellenes esszéje (Peace with Honour: an Enquiry Into the War Convention), melyben a háborút méreghez, egy nagyon erős, és kellemetlen gyógyszerhez hasonlította, 1934-ben jelent meg.

   

  A II. világháború azonban jelentősen átformálta a gondolkodását. War with Honour című értekezésében azt írta, ha az emberiség lemondana a háborúról,már nem létezne.

  Szerintetek
  0/10
hirdetés

könyvcsere könyvespolc
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!