• Török gyerek, angol szingli, izraeli díjazott

  2013-05-30 11:00:09

  Vajon hogy hangzik a Cecey Éva törökül? Ki az új pasi Bridget Jones életében? Ki kapta idén a Franz Kafka-díjat?

   

   

  Ámosz Oz macskával (fotó:Dan Porges)

   

   

  Erdal Şalikoglu, egy Magyarországon tanult török orvos törökre fordította az Egri csillagokat, így már Jumurdzsák honfitársai is olvashatják Gárdonyi klasszikusát. A kérdés csak az, hogy mit szólnak majd hozzá. A könyvet az isztambuli Török-Magyar Baráti Társaság adta ki, a kiadást Magyarország Külügyminisztériuma támogatta. Az ankarai nagykövet, Hóvári János szerint fontos, hogy Törökországban is megismerjék az egri diadal jelentőségét, és a magyarok 16. századbeli felfogását az országról. Aforró szuroknak valószínűleg nem fognak örülni.

   

  Ezúttal nem a körülmények miatt, hanem a fiúkért (sőt, egy fiúért) őrül meg a huszadik századi szingligyár  legsikeresebb terméke, Bridget Jones. Legalábbis Helen Fielding legújabb könyvének címe alapján, ami így hangzik: Bridget Jones: Mad About The Boy. Ms. Jones 14 év után tér vissza, de mostanra felfedezte magának az internetet is. Daniel Cleavert és Mark Darcy-t most sem kell nélkülöznünk, de ha hihetünk a szerző állításainak, akkor mindkettőjük hajója elúszott, és hősnőnk mármásfelé kacsingat. Időközben Bridget gyereket szült Danielnek, legalábbis a pár epizódot megélt folytatás szerint,amelyet Fielding a The Independent hasábjain tett közzé hét évvel ezelőtt. Mr. Darcy örökbe fogadta volna a gyereket, ám a történet itt véget is ért, mert a gyereknevelés mellett nemvolt idő az olyan, magánéletet igénylő dolgokra, mint a naplóírás. A babakalandokból állítólag már készül a film, ami a Bridget Jones’s Baby címet viseli. A problémás szingli szerencsétlenkedésére október 24-ig kell várnunk, a magyar kiadásról egyelőre nem szól a fáma.

   

  Az izraeli író, publicista, Ámosz Oz kapta idén a Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat. Ozt 12 jelölt közül választotta ki a nemzetközi szakmai zsűri, amely például olyan tagokat tudhat soraiban, mint a neves német irodalomkritikus, Marcel Reich-Ranicki. A korábbi díjazottak között találjuk Philip Roth-ot, Harold Pintert,és Elfriede Jelineket, 2003-ban pedig Nádas Péter vehette át a tízezer euróval járó, Kafka prágai szobrát ábrázoló bronzplakett. A prágai Franz Kafka Társaság díját 2001 óta ítélik oda, olyan íróknak, akik „származására, állampolgárságára, illetve kultúrájára való tekintet nélkül” szólnak az olvasóhoz.

  Szerintetek
  0/10
hirdetés

könyvcsere könyvespolc
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!