FAQ

1. A blogról

A Könyvkolónia blogján követheted nyomon (itt rögtön meg is nézheted), mi történik aktuálisan az oldalon, milyen fejlesztésekkel találkozhatsz, milyen új könyvek jelennek meg. Igyekszünk itt kiemelni a legérdekesebb dolgokat a kolóniáról, de itt értesülhetsz a játékokról is. Érdemes feliratkozni a kolóniablog RSS-ére.


2. Profilom


Hogyan cserélhetem ki a képem?
A képedet a Profilodon belül a Személyes adatoknál tudod kicserélni, hogy még személyesebb legyen az adatlapod.

Hogyan változtathatom meg az email címem?
Az email címedet Profilodon belül a Jelszóváltoztatásnál tudod módosítani.

Nem tudok az emailemmel létrehozni felhasználót, mi a probléma?
Csak érvényes emailt fogad el a rendszer, lehet, elütöttél valamit.

Hogyan tudom magam törölni a könyvkolóniáról?

Írj nekünk a kapcsolatban megadott címünkre.


 


3. Saját könyvespolcom

Hogyan tudok könyvet feltenni a könyvespolcomra?
Ha egy könyv adatlapján a polc ikonra klikkelsz, akkor megjelenik egy felugró felület, amin csak be kell klikkelned, hogy már olvastad vagy csak fogod, illetve hogy a felteszed a polcodra.

Olvastam? Csak fogom? Mik ezek?

Minden könyvnél meg tudod adni hogy hol tartasz az olvasásban, hiszem mégis csak erről szól ez az egész. Három lehetőséged van: olvastam, olvasom, tervezem. De jelölheted, ha valami a kedvenced, ha a tied a könyv, vagy ha elcserélnéd.

Elcserélném?

Igen, ha valami mondjuk kétszer van meg, akkor az egyiket elcserélheted, ehhez jelenleg még a személyes üzenetet kell írnod, de legalább tudod, ha van valamiből felesleges példány. Én a Titán szirénjeit keresem nagyon Vonneguttól.

Hogyan tudom visszavenni a könyvet a polcomról?

Csak a pipára kattintasz még egyszer.


4. Saját naptáram

Felveheted kedvenc eseményeidet, az éppen befejezett könyvedet, így év végén könnyen válaszolsz a 'Szerinted mi az év könyve?' kérdésre, hiszen minden ott lesz a naptáradban, amit év közben elolvastál.

A naptár másik előnye, hogy össze tudod kötni a Google Naptáraddal is, így nem felejted el a másnapi kerekasztalt, dedikálást sem.Havi, heti, napi bontásban nézheted meg saját kultúrnaplód.5. Szerkessz, képezz, címkézz!

A címkéket használjuk katalogizálásra, menőbb mint az ETO-számok. ISBN alapján meg úgy sem találnánk meg semmit.
Címké(ke)t a Könyvkolónián lévő könyvekhez, szerzőkhöz, felhasználókhoz, kritikákhoz, szövegekhez és eseményekhez adhatsz. Ezek alapján rendszerezzük a könyvkolónián lévő tartalmakat. A kategórialista az adatbázis hivatalos része, ebbe ti nem tudtok belenyúlni. A címkefelhő viszont csak általatok keletkezik, ez alapján lesz egyre pontosabb egy könyv kereshetősége.  Például Harry Potter és az azkabani fogoly című könyvnek csak a Szórakoztató irodalom a kategóriája, és nincs címkéje, vagyis az olvasók nem tudják könnyen egy másik könyhöz kapcsolni. Ezért ilyenkor a javasolt címkék: varázsló, fantasy, mese, ifjúsági regény, sorozat, bestseller, film, hollywood.  
6. Első mondat

A könyv adatlapjátkell kikeresni, és ott az Első mondat mezőbe beírhatod a kedvenc első mondatodat, például: Ma halt meg az anyám. Vagy tegnap, már nem is tudom pontosan. (Camus: Közöny) Az Első mondat fül alatt az összes ilyet láthatod.


7. Mi az a widget?

A Könyvkolónia widgetét bármelyik blogra vagy a saját oldaladra ki tudod helyezni, amint elkészül napokon belül, így mindig láthatóak lesznek a könyvespolcodon látható könyvek. Ha a Könyvkolónián új könyvet teszel fel, vagy korábbit törölsz, akkor ez a változás rögtön látszódni fog a widgeten is.
Itt rögtön megcsinálhatod a saját widgeted!

Tudok változtatni a widgeten később?

Természetesen, semmi sem tart örökké.

Mit csináljak, ha a widgeten olyan könyv jelenik meg, aminek nincs borítója?
Ráklikkelsz a könyvre, hogy az adatlapján kicseréljed a képet. Ezért rajtunk kívül egész közösség lesz hálás.

Mit csináljak, ha rossz a cím, a szerző neve vagy a borító képe?
A könyvre kattintva mindent tudsz szerkeszteni: név, cím, borítókép, így saját kezeddel építed a könyvkolóniát.

Nem találsz egy könyvet a könyvkolónián, mit tehetsz?

Először ellenőrizd le, hogy az író fül alatt lévő keresőben vagy a könyvkeresőben megvan-e. Ha nincsen, akkor klikkelj a mindig látható adatlapodon a Könyv hozzáadása linkre, és töltsd ki az üres mezőket. Ha ezekkel nem boldogulsz, akkor írjál nekünk a konyv[kukac]kolonia[pont]hu-ra.

Hogyan tudok értékelni egy könyvet?

A könyvadatlapon kiválasztod a csillagok közül, mennyit érdemel a könyv.  


8. Mi az a kritika?

Mindenki megmondóember lehet, meg véleményvezér, és semmi mást nem kell tenned, csak a könyvadatlapon a Kritika írása linkre kattintani, és elkezdheted megfogalmazni a véleményedet.

Hogyan írhatok kritikát egy könyvről?

Elsősorban arra gondolj, hogy nem kommentet írsz, hanem kicsit összeszedettebben érvelsz a könyv mellett vagy ellen. Érdemes figyelni arra, hogy az olvasók a kritikád alapján el tudják dönteni, érdemes vagy sem elolvasni a könyvet.
9. Hogyan tudok elolvasni egy könyvet a könyvkolónián?

Jelenleg sehogy, mert csak részleteket tudunk feltenni. Később reméljük, ez is megoldódik.

Részleteket tesztek fel?
Az újonnan megjelent könyvekhez igyekszünk megszerezni részleteket, így van esélyetek arra, hogy egy fejezet alapján szerezzetek valamilyen benyomást.

10. Hogyan találom meg a barátaimat a könyvkolónián?

Kereshetsz a Részletes keresésben Felhasználóra. De a kedvenc kategóriáid alapján ajánlani is tudunk hasonló érdeklődésűeket. És persze direktben is kereshetsz.

Hogyan tudom törölni az undok ismerősöm?

Kikeresed az ismerőseid között, ráklikkelsz az adatlapjára, és bökj az Eltávolít szóra.

11. Hol kell szólnom, ha valaki nem megfelelő módon viselkedik, szélsőségesen kommentel vagy spammel?

Rögtön vegyétek fel a kapcsolatot velünk: konyv@kolonia.hu


12. Ha van egy remek ötletem, amivel sokkal jobb lehetne a Könyvkolónia mit tegyek?

Minden ötletet nagyon várunk, mert nekünk is az a legjobb, ha nektek tetszik, és ha úgy épül, szépül, ahogy nektek megfelel. Ide írjatok mindent: konyv@kolonia.hu

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!