Függő - bevezetés a szépirodalomba
Függő - bevezetés a szépirodalomba

Vedd meg!

Szerző: ESTERHÁZY PÉTER

Kiadó: Magvető

Oldalak száma: 185

Kiadó: 1981

Szerintünk
Szerintetek
0/10
A szerző legismertebb kötetei közé tartozik az 1981-ben megjelent Függő - bevezetés a szépirodalomba című kisregénye. A könyv egy fiatalokból álló társaság felnőtté válása előtti utolsó nyarát és meggondolatlan lépéseit mutatja be, azt a folyamatot, amikor a felnőtt lét első jelei kezdenek megmutatkozni.

Kulcsár Szabó Ernő szerint: "A mű a múltat, a kamaszkort idézi ugyan vissza, de ennek az írói műveletnek a teljes leképezését is elvégzi. Az önmagát tükröző elbeszélés egyik rétege valójában az elbeszélés elbeszélése."

A mű egyetlen, függő beszédben írt mondatból áll. A főcím többszörös függőségünkre utal. Az emberek társadalmilag, gazdaságilag függnek valamitől, a regény más művekkel hozható összefüggésbe. Szerkezetét tekintve rendkívül összetett mű, függő beszéd, idézetek és többszörös áttételek jellemzik.
A szereplők jelleme csak jelzésszerű. K. a főhős, Drahosch Ildikó sokoldalú ember, körülötte forognak a fiúk és tulajdonképpen az események is. A regény időszerkezete szintén nagyon összetett, hiszen három különböző idősíkot különböztethetünk meg. A fiktív jelent, a történés idejét és a regénybeli szereplők elbeszélései által felidézett múlt mélyebb rétegeit. Az idő a regény témája is, Esterházynál jellemző, hogy a szubjektív időérzékelés fontosabb az idő objektív jellegénél.


Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a könyv adatlapján? Klikk ide
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Akik olvassák ezt a könyvet
Összesen: olvasó
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!