Regények I.
Regények I.

Vedd meg!

Szerző: MÓRICZ ZSIGMOND

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó

Oldalak száma: 833

Kiadó: 1975

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Első regényében, a Sáraranyban, Móricz Zsigmond a paraszti életet állítja a középpontba. A naturalista színekkel festett Turi Dani lázadó alakja Móricz regényeinek egyik legemlékezetesebb figurája. Következő regényei, a Harmatos rózsa és A galamb papné a jókais idill, a mikszáthi írói látásmód útját követik, a szerelem ábrázolása háttérbe szorítja a kisvárosi élet szélesebb bemutatását, a politikai élet viharai csak díszletként jelennek meg ezekben a regényekben.
A kisvárosi polgári élet teljes képét Az Isten háta mögött-ben rajzolja meg, az elnyomott lelkek kisszerű életének fölényes, ironikus ábrázolása tette remekművé e regényt. A dzsentriélet első bemutatása még romantikus színekkel történik a Kerek Ferkó-ban, amelyben a kunsági népi hagyományok. a folklór regénybe emelésére tett kísérletet.
Töredékben maradt a bányászvidék munkásvilágát bemutató regénye, a Jószerencsét. A hatalmas tablónak tervezett regényt a háború kitörése miatt hagyta félbe, és egy évtizeddel később változatlanul, befejezetlenül publikálta.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a könyv adatlapján? Klikk ide
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Akik olvassák ezt a könyvet
Összesen: olvasó
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!