Regények III.
Regények III.

Vedd meg!

Szerző: MÓRICZ ZSIGMOND

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó

Oldalak száma: 900

Kiadó: 1976

Szerintünk
Szerintetek
0/10
A szabolcsi alföldi város dzsentrivilágának erkölcsi válságát és a parasztság nyomorúságos helyzetét a detektívregény formai és szerkezeti eszközeinek felhasználásával mutatja be Móricz a Forró mezők-ben. A dzsentrivilág sorsát már nem látja tragikusnak, ez az osztály közelebb áll a szélhámossághoz, mint a tragédiához.
A dzsentrivilághoz igazodó középosztály életre készülésének, kiforrásának mozzanatait eleveníti fel a Forr a bor-ban. A Légy jó mindhalálig folytatásának tekinthető életrajzi ihletésű regény azonban nem csak Nyilas Misi sorsát kíséri tovább, hanem vele együtt a múlt század utolsó évében érettségizett és majdan a középosztály soraiba növő érettségiző diákok nyugtalan, izgatott hónapjain keresztül mond ítéletet: ennek az osztálynak minden hibája a felkészülésnél, az indulásnál keresendő. A Nyilas Misi mellett megjelenő tizenkilenc diák jellemrajza a \"jövő\" középosztályának - korának - miniatűr társadalmi keresztmetszete.
Az 1929-es gazdasági válság érlelte Móriczban az úri dzsentrivilág kritikáját. Ennek a korszakának záró regénye a Rokonok, amely a korrupcióra, sikkasztásra, panamákra épített dzsentriélettel való végső leszámolás.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a könyv adatlapján? Klikk ide
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Akik olvassák ezt a könyvet
Összesen: olvasó
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!