Regények VI.
Regények VI.

Vedd meg!

Szerző: MÓRICZ ZSIGMOND

Kiadó: Szépirodalmi Könyvkiadó

Oldalak száma: 1021

Kiadó: 1978

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Móricz-sorozatunk új kötete a nagy író 1935-1938 között keletkezett regényeit gyűjti egybe. Az önéletrajzi ihletésű Rab oroszlán (1935) alapélménye az író első, tragikus végű házasságának története: ezt a válságot vetíti ki egy budapesti számtanácsos sorsába. A regény a budapesti középosztály életének keretében nagy művészettel ábrázolja a férfi-nő kapcsolat Móricznál oly gyakran és oly eredeti szemlélettel visszatérő drámáját.
A Betyár, amely mintegy a Rózsa Sándor-regények előképe, az arisztokrácia és a parasztság áthidalhatatlan ellentétét személyes sorsok konfliktusába ágyazza, egyben tengelyébe olyan cselekvő hőst helyez, aki - a maga torz módján ugyan - szembeszáll a társadalommal.
A Míg új a szerelem-ben(1937) Móricz új házasságával néz szembe, de a szobrász főhős második házassága mézesheteinek rajzában nem csupán a régi és az új asszony ellentétét szikráztatja föl, hanem a vallomásos-személyes hangot a társadalmi háttér, a kor színes ábrázolásával párosítja.
Az Életem regénye (1938) Móricz egyik fő műve: páratlan gazdagsággal eleveníti meg gyerekkorát, őseit, családját, az egykori magyar paraszti világot, tökéletes egységbe olvasztva a dokumentumokat, elbeszélő részeket, elmélkedéseket, kommentárokat.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a könyv adatlapján? Klikk ide
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Akik olvassák ezt a könyvet
Összesen: olvasó
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!