Gépzongora
Gépzongora

Vedd meg!

Szerző: Vonnegut Kurt

Fordító: Molnár István

Kiadó: Maecenas Kiadó

Oldalak száma: 365

Kiadó: 2006

Szerintünk
Szerintetek
A legfeketébb humorú amerikai íróként aposztrofált Kurt Vonnegutnak eddig egyetlen regénye jelent meg három címen, két fordításban.

Az eredetileg Utópia 14-ként, a csillogó fedelű, papírkötéses ponyva-változat címét megőrző klasszikus kiadás még az előző rendszerben látott napvilágot, következésképp kimaradt belőle minden, a „kommunizmusra” rossz fényt vető megjegyzés.

1993-ban a Totem Kiadó gondozásában már Utópiává szelídült a cím, a valódi vonneguti szándékot képviselő Gépzongorá-ra viszont egészen mostanáig kellett várni.

A Gépzongora volt az első regénye, és érdekes volt látni és megtapasztalni, honnan és hogyan indult a sci-fi mestere.

...

A rá jellemző humor és világlátás már felismerhető a műben, bár még nem olyan gátlástalanul és kiforrottan, mint a későbbi könyveiben. Ennek ellenére természetesen egy remek könyvvel van dolgunk, amely, bár több tíz éve íródott, egyre aktuálisabbá váló témát feszeget.

A könyv görbe tükröt tart elénk a gépesített világról, ami felé mi is haladunk, ezért talán nem is annyira sci-fi, inkább negatív utópia. Itt a gépek szava a döntő, hiszen sosem hibáznak, és még az olyan elhanyagolhatatlan információt is pontosan megadják, hogy hány cipő kell Amerikának jövőre.

Maguk a vezetők persze semmi kivetnivalót nem találnak a dologban, és ők csodálkoznak a legjobban, hogy a kiszolgált, minden jóval tartott nép elégedetlen.

Van itt mondanivaló bőven: mi lesz belőlünk, ha a gépekre bízzuk magunkat, és hova vezet a határtalan jólét, a percek alatt elkészülő ebéd és a semmittevés. Kedvencem pedig, a sah, egyszerű logikájával és együgyű kérdéseivel újra és újra megalázza, röhejessé teszi az egészet.

A humor itt is fekete humor, a téma pedig, fájdalom, de mindinkább megelevenedni látszik a való világban is. Félreértés ne essék: nem vagyok a gépek ellen, de a műszaki egyetemeken kötelezővé tenném a könyvet. Csak úgy, poénból.Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a könyv adatlapján? Klikk ide

Első mondat

Ez a könyv nem arról szól, ami van, hanem arról, ami lehetne.
hirdetés
Utolsó módosító: dokijano
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Akik olvassák ezt a könyvet
Összesen: olvasó
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!