KRITIKA: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal?
Ezsard: "Ami Kafka volt a XX. század első felének, az Philip K. Dick a másodiknak." - 2013.12.15. 21:12
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Kerestem egy jó könyvet, ami érdekes és érdemes elolvasni, mivel „mindenevő” vagyok, ezért a műfaji kategória nem kötött.  Így akadtam rá erre a könyvre, "itt" a kritikák között. Köszönet érte szil0214-nek. Hatalmas élmény ez a mű! Mindenkinek ajánlom, nem szabad kihagyni! Dick legnagyobb hatású alkotása. A kötethez három vezető irodalomtörténész – Bényei Tamás, H. Nagy Péter és Tillman J.A. – írt kísérő szöveget. A mű a tudományos fantasztikum és a klasszikus krimi eszközeit felhasználva egy alapvető filozófiai kérdésre keresi a választ: Mitől különbözünk a többi élőlénytől? Mitől vagyunk emberek?


A cselekmény két szálon fut. Az egyik Rick Deckardról, az androidokat üldöző fejvadászról szól, a másik pedig John Isidore-ról, az android szimpatizáns, alacsonyabb intelligenciájú férfiról. A főhős Rick Deckard, bérgyilkos, aki egy alternatív 1992-ben – 2021 az újabb kiadásokban – a nukleáris katasztrófa sújtotta San Francisco-jában él feleségével, Irannal. Radioaktív por lepi be a Föld felszínét és lassan az emberek agyát is. Mindent elborít a szuvat (a bolygókolóniákra kivándorolt elhagyott tárgyai). Az állatok többsége kihalt, a fennmaradó példányok köré jól jövedelmező üzletág épült. Az élő házi kedvencek státusszimbólummá váltak. Az állatoknál csak az emberek empátiája vált értékesebbé. Meglehetősen nyomasztó a Végső Világháború után leírt helyzet, hátborzongató. A Semmit igyekszik megjeleníteni Dick regénye, a puszta csend lefestésével: a szorongás, a teljes otthontalanság Isidore nézőpontjából kerül elénk.


„Csend lökődött ki a lambériából es a falakból, szörnyű, ellenállhatatlan erővel préselte össze, mintha hatalmas malomkövek közé zuhant volna. Csend gomolygott a padlóból és a rojtos, szürke, faltól falig szőnyegből. Csend szabadult ki a nem működő vagy épphogy működő konyhai készülékekből, a halott gépekből, melyek meg se nyikkantak, amióta Isidore itt élt. Csend csorgott a nappaliban álló hasznavehetetlen oszloplámpából, s összekeveredett a légyszaros mennyezetből szitáló üres és szófosztott csenddel. Az Isidore látóterében levő minden tárgyból csönd tört elő, mintha… ki akarna szorítani a világból minden tapintható tárgyat.”


Egy ilyen leírás után én nem csak hallom, hanem látom is a csendet. Philip K. Dick remek író! A mű kapható, ellentétben Dick többi remekművével, amiből egy utolsó példányt – bár meglehetősen ütött-kopott - azért sikerült ma beszereznem. :)


 

Szólj hozzá
hirdetés
Adatlap

Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokkal?

Szerző:

Kiadás éve: 2005

Fordító: PÉK ZOLTÁN

Kiadó: AGAVE KÖNYVEK KIADÓ KFT.

Oldalak száma: 218

Nyelv: MAGYAR

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!