KRITIKA: Verem
Traclon: Egy méltatlanul ismeretlen orosz realista társadalomkritikus - 2013.06.11. 12:06
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Nagyon borús, nagyon sötét, nagyon kilátástalan, nagyon realista, nagyon orosz!
Vannak könyvek, amelyeknek már a második oldalán tudom, hogy a kedvencek között fog landolni, a Verem is ennek egy eklatáns példája.


Kegyetlen jó könyv, a szó szoros értelmében. 350 oldalnyi tömény prostitúció, tökéletes korlenyomata a századeleji orosz társadalomnak. Úgy képes bemutatni annak legmélyebb fertőjét, hogy egyetlen ocsmány kifejezést nem használ, egyetlen nemi aktust sem ír le a 350 oldalon keresztül, sőt, még a perverziókról sem tesz konkrét említést, csak utalásokat. Ami, amellett, hogy nem a szabadszádjú ocsmányság eszközét használva próbál botrányt kelteni, s ezen keresztül reflektorfénybe kerülni (mint ahogy az manapság divatos), amellett még borzasztóbb rémképeket fest az olvasó elé, mivel annak fantáziájára bízza az elgondolást. Ez tehát tényleg egy irodalmi műalkotás, nem egy botránykönyvnek szánt összecsapott förtelem.


Mindezen felül, egy érdekfeszítő, akár izgalmasnak is mondható történetet mesél el, ami különösen olvasmányosan van megírva, élvezhető és könnyen befogadható. Kuprin egy méltatlanul ismeretlen író, nekem ez a könyve meghozta az étvágyamat a többihez is, beszerzésük már folyamatban. Továbbá az orosz irodalom iránti imádatomat is csak tovább mélyítette.


Szólj hozzá
hirdetés
Adatlap

Verem

Szerző:

Kiadás éve: 1964

Fordító: Gellért György

Kiadó: Európa Könyvkiadó Budapest

Oldalak száma: 351

Nyelv: magyar

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!