KRITIKA: Viharpárduc
Pajga: Hé, Cicus, milyen idő lesz ma? - 2014.01.01. 12:01
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

Nem tudom, mit vártam a könyv fülszövege alapján, de egész biztosan nem azt, amit végül kaptam. Rita Horseyes ugyanis mást, sokkal meglepőbbet és sokkal többet ad ezzel a regénnyel, mint amire egy elsőkönyves írótól számítani lehet. Ha egy mondatban kéne összefoglalnom, ezt mondanám: Nagyon tetszett a könyv, fordulatos és izgalmas volt, ám a befejezése rendesen mellbevágott.


A történet kezdetén a főhősnő, Evelyn Storm a napi munka végeztével elindul, hogy ajándékot vegyen a nővére születésnapjára. Betér egy régiségboltba, ahol egyebek mellett megvásárol egy karkötőt is - saját magának. És miként az már lenni szokott, a karkötőről kiderül, hogy mágikus holmi, amit nem tud lehúzni a kezéről, és ami miatt hamarosan egy másik világban találja magát. Magnán középkori viszonyok között élnek az emberek és számos más lény, továbbá a társadalom működését (pl. gyógyítás, szórakoztatást, stb.) áthatják, formálják a különböző varázslatok. Evelyn természetesen szeretne hazajutni, és ehhez a törekvéséhez természetesen segítőket is talál, ám közben rengeteg minden történik, ami végül az ő utazására és szándékaira is hatással lesz...


A történetben több cselekményszál fut párhuzamosan, amelyek csak a regény végén találkoznak, egy világháború formájában. Ám addig is az olvasó úgy érezheti, mintha egyszerre három-négy könyvet olvasna, mert a mellékszereplők történetei is rendkívül aprólékosan kidolgozottak, és érdekesek. A kivitelezés egyszerű, és pont ettől bonyolult kissé: egy fejezet a főszereplőről szól, majd a következő az egyes számú mellékszereplőkről, aztán a kettes számú következik, és így tovább.


Mint minden fantasy történetnél, itt is van legyőzendő főgonosz, ráadásul mindjárt kettő. Az egyikük hataloméhes, veszedelmes, számító és... olyan, amilyennek lennie kell. A másik meg valójában nem is gonosz, de ettől még simán elpusztítja az egész bolygót, ha nem fékezik meg. Nem tehet róla, ilyen a természete. Persze azért nem kell aggódni, a hősnő legyőzi őket. Vagy mégsem. A háború mindenesetre lezárul, Evelyn pedig végre sikeresen visszakerül a Földre, a saját otthonába a kaland után. Igaz, hogy közben sok kedvelt mellékszereplő meghal, de mégiscsak valamiféle happy end van.


S ekkor jön a csavar, amire az olvasó nem számít. Mert az írónő látószöget vált, s nem is akármilyet: mintha egy részletgazdag fényképből hirtelen 3D-be dobna át minket. Számtalan dolgot megmagyaráz, amit magunktól talán nem is kérdeztünk volna, ám most, hogy már tudjuk, kegyetlenül egyértelmű minden.


Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki kedveli a jó fantasykat!


 

Szólj hozzá
hirdetés
Adatlap

Viharpárduc

Szerző:

Kiadás éve: 2013

Kiadó: Magánkiadás, Underground Kiadó

Oldalak száma: 526

Nyelv: magyar

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!