KRITIKA: Közösségi kóter
farmerrevenge: Online bilincsben - Egri László: Közösségi kóter (Kritika) - 2014.04.13. 06:04
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10

2014 február hónapban jelent meg Egri László költő és író új alkotása, amelyet Közösségi kóter címmel látott el. Az írás az utóbbi, lassacskán egy hónapban gyakorlatilag kirobbanthatatlan a Bookline E-könyv Sikerlistájának éléről, mindemellett saját kiadójának (Publio Kiadó Kft.) legnépszerűbb könyve megjelenése óta.


Egri László: Közösségi kóter


Nézzük csak mi mindenre van igénye a mai magyar olvasónak?Régebben azt hangoztatták szexxel és gyerekkel bármit el lehet adni, jelentem ezek közül előbbi nem szerepel az írásban, utóbbinak csak szösszenetnyi epizód jutott. Rendkívül ügyes munka a borító, amely színvilágával, grafikai megoldásaival kiválóan utal az általa megjelenített témára. Ez nem más, mint a sokunk életét egész komolyan meghatározó internet és a közösségi oldalak dimenziója. Az, hogy irónia, enyhe kifejezés a regényre. Itt tényleg minden felbukkanó szereplő gúny tárgyává válik. A művészi "sértegetések" sajátossága ebben az esetben, hogy mindegyiknek igen komoly alapja van. Valóban így működnek a középiskolai osztályok, az edzőtermek, a szórakozóhelyek, az éttermek és még hosszasan sorolhatnám. Az interneten online fuldoklást okozó idézgetés kritikája kifejezetten aktuális és tetszetős volt számomra, idézem is hamarjában:


"Valóságos iparággá fejlődött ez az esztelen idézgetés. Jövőre márárulni is fogják őket.


„- Apa, veszel nekem egy idézetet?


- Minek fiam karácsonyra már kaptál kettőt is.” (Közösségi kóter, 61.o.)


A szerelem is sokkal inkább iróniába burkolózva jelenik meg, mintsem valami idealizált érzés. De így talán még életszerűbb, hiszen a randevúk általában nem a hollywoodi filmekből ismert klisék szerint alakulnak, hanem tele vannak "bénázásokkal", izgatottságból fakadó ügyetlenkedésekkel.


"Vittán soha nem látott izgalom lett úrrá azon a szerdai délelőttön. Randevúja volt aznap Alizzal. Vitta tisztában volt hiányosságaival, legalábbis néhánnyal a sok közül. Volt például már három éve egy lyukas foga, viszonylag hátul, jól elrejtőzködve épült le hónapról hónapra. Olyan lyuk éktelenkedett rajta, hogy egy busz kényelmesen meg tudott fordulni benne, aszőlőmagvaknak és kukoricaszemeknek pedig ideális kempingszállása volt. Vitta könnyfacsaróan mentolos rágógumi nélkül nem is tudott létezni, alaposan megforgatta szájában és nyelvének hullámzó mozgásával a rágóval tömte be a hézagot. Ezaz ő speciális technikája volt, megoldotta az ételmaradékok problémáját és esztétikailag is sokat javított a beszéd közbenelővillanó hófehér rágógumi fekete fogra tapadt látványa. A randevúra egyből két rágóval is készült, szóval sejteni lehetett,hogy nagy dolgok vannak készülőben." (Közösségi kóter, 48.o.)Manapság a médiából árad, sőt egyenesen divatos a vulgaritás. A szerző ebben nem követi a trendeket, más, humorosként ható megoldásokat választ, ahogyan azt a következő példa is mutatja:


„Te féreg! Nem tudom ki lehetsz, de ha megtudom, akkor esküszöm, hogy (az olvasó nyugalma érdekében madárnevekkel helyettesítettem a vulgáris kifejezéseket), kinyírom azt a kolibri,cinege, galambodat és aztán piroslábú cankó, seregély, gólya, megfecske, veréb, kakadu vár rád te kis barázdabillegető, bóbita,karvaly. Ehhez tarts magad. Jelentettelek az oldal üzemeltetőjénél is te nádi poszáta! Ne hidd, hogy ezzel vége és ennyivel megúszodte csicsőrke. ” (Közösségi kóter, 47.o.)A fiatal költő-író első regénye meglátásom szerint kiváló színvonalat képvisel és nagyon jól ismerte fel mindazon igényeket és lehetőségeket, melyekkel a mai könyvpiacon érvényesülni lehet. A toplistás helyezések nem a véletlen művei, hanem az olvasók döntései. Bárkinek, nem csak fiataloknak, bátran ajánlom olvasásra a munkát. Én jól szórakoztam a könnyed olvasmányon, és úgy gondolom egy ifjúsági regénynek pontosan ez lehet a fő célja.


A szerző


Egri László író, költő


Egri László (1988, Nyírbátor)


Hajdúszoboszlói író, költő, tanár


Eddig megjelent munkái: Pennamorzsák - verseskötet (2013), Közösségi kóter - regény (2014)

Szólj hozzá
hirdetés
Adatlap

Közösségi kóter

Szerző:

Kiadás éve: 2014

Kiadó: Publio

Nyelv: Magyar

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!