KRITIKA: FELESÉGVERSENY
lunanyuszi: "Minden szar rendszert túlélek" - 2009.10.04. 13:10
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10
A Feleségverseny egy olyan Magyarországon játszódik, ahol a jelenünk a közelmúlt. Egy olyan közelmúlt, ahol égető társadalmi kérdésekre nem találtak megoldást, vagy ha találtak is, akkor rosszat. Az író a krónikás szerepét vállalta magára, hogy leírja azokat az eseményeket, amik a Magyar Kommunista Királyság kikiáltásához vezettek. Mindezt egy kissé csúnyácska és ügyefogyott lány sorsát követve teszi. Róla már az elején tudjuk, hogy Fontos Személyiség lesz hamarosan.
Szomorú és frusztrált ez az ország, polgárháború dúl, általános a szegénység és a kiszolgáltatottság az emberek tévésorozatokból tájékozódnak, annak kitárgyalását hallgatva tökéletesen le lehet mérni a közhangulatot, a szomszédos országokkal való kapcsolat már nem feszült, mert megszakadt, újabb területvesztés borzolja a kedélyeket.
Az események leírása közben mindenki kap egy-egy pofont, minden politikai oldal, minden tüntetés, a mai közbeszéd és közhangulat, az oldalfüggetlen szemellenzősség.
Szórakoztató volt, az elejét kifejezetten élveztem annyira szemtelen és annyira igaz, mert persze ez nem egy közeljövő Magyarországa, hanem a mai karikatúrája, és lehet erről kioktatásmentesen, rinyálásmentesen, bűnbak-keresés nélkül, "na ezért tart itt ez az ország"-mentesen is írni. Humorral és megnyugvással, mert hát azért ez mégsem az igazi, csak majdnem. Néha ellaposodik, bele lehet fáradni, de akkor úgyis jön egy olyan mondat, ami felráz.
A magyar népléleknek mondott valami bizony megkapja a magáét. Egyetérteni nem kell minden sorával, de haragudni sem szabad rá, tükör és pofa viszonya, ismerjük ezt már régről. Könnyedsége ellenére, néha elgondolkodtat, de csak felszínesen, vajon tényleg efelé megy-e az ország.
Különös összegzés ez a rendszerváltás óta eltelt húsz évről. Nem szögezett a kanapéra, hogy csak olvassak és olvassak, de mégis jó napot töltöttünk együtt, néha bólogatva, néha "naaa, azért ez sok" felkiáltással magamban, néha csak felnevetve. Nem világmegváltó könyv, nem is akar az lenni. Egyszerűen csak fontos.
Szólj hozzá
hirdetés
Adatlap

FELESÉGVERSENY

Szerző:

Kiadás éve: 2009

Kiadó: Magvető

Oldalak száma: 340

Nyelv: magyar

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!