KRITIKA: Daniel Stein, tolmács
lunanyuszi: útkeresők - 2009.10.01. 14:10
  • Szerintem
  • Szerintetek
    0/10
Talán nem ez Ulickaja legjobb könyve, talán nem is regény ez inkább csak valami puzzle, ettől elég különös olvasmány, de még ebben a szaggatottságban is rendkívül szépen mesél.
A központi alak köré rengeteg történet gyűlik össze levelek, naplórészletek, beszélgetések formájában, de mégsem ő a lényeg, hanem a könyv rengeteg szereplőjének identitáskeresése. Közép-kelet-európainak lenni elég terhelt életutat jelenthet annak aki keresi, hova tartozik, ki vagy mi is ő. Háború és elnyomó rendszerek, ideológiák, amikben jó volt vagy jó lenne hinni, vagy éppen elítélendőek, de mégis volt ilyen is, népírtás, nemzettudat, vallás, ezekbe úton-útfélen belebotlik az ember, aki erre vállalkozik, és meg kell találnia a saját válaszát rájuk. Nem kerülheti ki, bármiyen nehéz is. Valamit megértettem ebből, kicsit jobban, mint eddig
A sok tévelygő Izraelben telepedik le, hogy ezen a háborúk tépte földön találja meg a békéjét. Bámulatos az a sokszínűség, amit itt látunk, és bámulatos a törékeny egyensúly is. Nincs két azonos ember vagy világnézet, s lassan-lassan el mindegyik el is hiszi, hogy az övé az egyetlen, persze vannak békítők, harmóniára törekvők, köztük Daniel is vagy a vezeklő német nő.
Sokan építik a kertjüket Izraelben vagy Amerikában, s találnak valamiféle megnyugvást, de egyiküknek sem ment kérdések feltevése és a válaszok megtalálása nélkül. Nincs olyan, akinek a sorsa nem érdekelne, még akkor is, amikor nem tetszik, amit tesznek. Egy szereplő van csak, akiből túl keveset kapunk, szívesen olvasnék olyan könyvet, ami róla szól, de ő hamar megtalálta az útját és a békéjét, nem illet a tévelygők közé. Fontos szavakat mondott ki.
Segített ez a könyv megérteni kicsit azt a szinte általános identitáskeresést, ami jelen van mindenütt, s engem soha nem foglalkoztatott igazán, és felfedeztem Izraelt, a keresők otthonát.
Szólj hozzá
hirdetés
Adatlap

Daniel Stein, tolmács

Szerző:

Kiadás éve: 2009

Fordító: Morcsányi Géza

Kiadó: Magvető Kiadó

Oldalak száma: 576

Nyelv: Magyar

bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél

Másik könyvet kérek!
hirdetés
hirdetés
Új blogbejegyzések
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!