Gary Paulsen

Gary Paulsen

Gary Paulsen egyike Amerika legnépszerűbb ifjúsági íróinak.

Bár sosem volt egy szorgalmas diák, de már gyerekkorában szenvedélyesen falta a könyveket. Nagyanyja és nagynénjei nevelték fel. Már 14 évesen elszökött hazulról, és akkor megismerte a kalandok ízét. Keményen dolgozott farmokon, azután mérnökként, majd építőmunkásként, kamionsofőrként és tengerészként.
Kétszer végigment az 1150 mérföldes (1850 km) alaszkai kutyaszán-versenyen, az Iditarod-on.

Irodalmi ambíciói akkor éledeztek, mikor műhold-technikusként dolgozott Kaliforniában. Egyik éjjel elsétált a munkahelyéről, és sosem tért vissza. A következő évét Hollywoodban töltötte, mint hetilapok korrektora, éjszakánként pedig a saját írásain dolgozott. Miután elhagyta Kaliforniát, Észak-Minnesotában egy tó partján bérelt faházat, és a tél végére befejezte az első regényét.
Minnesota távoli erdeiben kapott rá a kutyaszán-versenyzésre, és 1983-ban benevezett az Iditarod-ra. Két év múlva újra indult a versenyen, de betegsége arra kényszerítette, hogy feladja a versenyzést. Ekkor ugyanolyan féktelen energiával vetette bele magát az írásba.

Mindeddig több, mint 175 ifjúsági könyvet írt, és jó pár novellát is gyerekeknek és felnőtteknek. Arról ír, amihez legjobban ért: a természet erejéről és fontosságáról, arról, hogyan lehet túlélni a távoli, elszigetelt helyeken tartózkodást, kalandokat.
Feleségével, Ruth-szal - aki számos regényét illusztrálta - a New Mexico-i otthonuk és a csendes-óceáni hajójuk között osztják meg az idejüket.
Sajnos magyarra eddig csak két könyvét fordították le
De reméljük hamarosan várható további fordítás.

hirdetés

Legújabb tagok

Tovább a falamra
Legnépszerübb könyvek
Új blogbejegyzések
Új első mondatok
hirdetés
Hírlevél
hirdetés
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!