Juhani Nagy János
Juhani Nagy János

Vezetéknév: Juhani Nagy

Keresztnév: János

Születési hely Debrecen

Születési idő: 1953

Halálozás éve: 2007

Szerintünk
Szerintetek
0/10
1953-ban született. A Hajdú-bihari Napló munkatársaként indult. Anno ez a mondás járta: stílust Szabolcs-Szatmárban Balogh Gézától, Hajdú-Biharban Nagy Jánostól lehet tanulni. Később a Pálfy József vezette Magyarország főmunkatársa, majd pedig a Pesti Hírlap főszerkesztője lett. Győrffy Miklóssal, Pálfy Józseffel és Bajor Nagy Ernővel tanította a jövő újságíróit. Közben könyvet írt az AIDS-ről és Michael Jacksonról.
Az Európa eszik című kötetében elmerült a gasztronómiában, és górcső alá tette a kontinens étkezési szokásait. A Konyhai kifejezések kis szótára és a Világasztal sokak polcán megtalálható. Árvay Sándorral közösen írta meg Eltűnt egy ország címmel az NDK elmúlását. Ötezernél is több cikket publikált sok-sok éven át, többek között a 168 Órában is.
Vendégtanárként éveket töltött külföldön, például Dániában, legtöbbet Finnországban, a Jánosnak megfelelő finn Juhani nevet is innen hozta. (Tanított, és idegenforgalmi, illetve gasztronómiai magazinokban (Geo, Matkailu, Globo, Ko/kken, Keittiö stb.) publikált. Közben bebarangolta a nagyvilágot Burmától a Dél-afrikai Köztársaságon át Venezueláig. Grönlandon fél évig élt. A világ legnagyobb szigetéről írott könyve ma már valóban csak posztumusz jelenhet meg, vagy úgy sem.

Juhani Nagy János magyar-német-finnugor szakon végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Dolgozott a Hajdú-Bihari Naplónál, a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójánál, a Magyarország című hetilapnál, 1990-ben alapító főszerkesztő-helyettese volt a Pesti Hírlapnak. Riportsorozatai jelentek meg különböző kül- és belpolitikai témákról, és több könyvet is kiadott. Írt regényt Csokonai Vitéz Mihályról, tanulmányt Honfoglalás előtt és után címmel, dokumentumkötetet (1987-ben) az AIDS-ről, de megjelentett Nevető lexikont, a világ különböző tájainak ízeit bemutató, utazásainak emlékét őrző szakácskönyveket és portrékötetet Michael Jackson popsztárról.


Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide

Címkék:író

Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
  • 1
Szólj hozzá!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés
Értékelj

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Élőfal
Tovább a falamra
Legújabb kritikák
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!