Bán Mór
Bán Mór

Vezetéknév: Bán

Keresztnév: Mór

Születési hely Kecskemét

Születési idő: 1968

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Bán János (írói nevei: Bán Mór, Kim Lancehagen, Gran Goa) magyar sci-fi író, újságíró. Rajz- és vizuális nevelés, illetve történelem szakos diplomával rendelkezik.
Első írásai (köztük sci-fi művek is) a Petőfi Népe című Bács-Kiskun megyei napilapban jelentek meg folytatásokban, majd több, részenként leközölt írását lehozták más lapokban is.
A hazai sci-fi és fantasy életbe 2000-ben „robbant be”. Ekkor jelent meg a korábban megírt és csiszolgatott Nomádkirály-ciklusa négy kötetben, ami egy sci-fi beütésű fantasy világ, magyar tájakon, magyar és más Kárpát-medencei népek mondavilágából, történelméből táplálkozva (Kárpáthia név alatt), ugyanekkor a Cherubionnál megjelent első sci-fi-novellája Zsoldos Péter-díjat kapott. A rákövetkező két évben még három Zsoldos-díjat kapott, köztük egyet regény kategóriában az Isten hajói c. művéért, így addig egyedülálló módon négyszeres díjazottá vált, majd 2009-ben megkapta az ötödik Zsoldos Péter-díját is az ˝A.K.I.˝ c. novellájáért..
Folyamatosan publikál a Cherubion kiadó antológiáiban, s két induló sorozatnak is a megálmodója lett. A két sorozat ugyanannak a jövőbeli elképzelt világnak két különböző korszakában játszódik. A Dark Space a napóleoni háborúk és a gyarmatosítás korát vetíti ki az űrbe, ahol különféle nemzetszövetségek harcolnak egymással és egy, az egész emberiséget fenyegető idegen fajjal. A sorozat két kötetre bontott nyitóregényét (A birodalmi sas, A hetedik hadúr) Bán János írta, majd egyéb cherubionos írók vették át a sorozatot: Markovics Botond, Tóth Norbert, Szabó Sándor. Főleg a kalandosabb, űrcsatákban és titkos küldetésekben bővelkedő történetek jelennek meg a Dark Space logója alatt.
Az egyelőre kevesebb megjelent írással rendelkező Gothic Space sorozat ennek a világnak egy későbbi szakaszát meséli el, ahol az egymással torzsalkodó nemzetállamokat, szövetségeket egységesítette egy vallási alapokon álló birodalom, a Mennyei Jeruzsálem. A napóleoni háborúk helyett itt mintha a középkori egyház és a keresztes háborúk köszönnének vissza. A világ hangulata is sötétebb, borongósabb, mint a Dark Space történeteknél, s irodalmilag is mélyebb, jobban kidolgozott. (Az első Gothic Space novella és az első Gothic Space regény is Zsoldos Péter díjban részesült.) Legjelentősebb Gothic Space mű az Isten hajói című regény. Újabban sci-fi téren csak novellákat publikál.
2009-ben indította útjára Gold Book kiadónál történelmi regénysorozatát, ami a Hunyadi család három nevezetes tagjának életét dolgozza fel, a Hunyadi Jánossal foglalkozó első alsorozat a tervek szerint 2010-ben válik teljessé.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide

Címkék:fantasy, kortárs, sci-fi

Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Jég és vér
Kolema kagán uralkodásának harmadik esztendejében, néhány nappal az ércjég beállása előtt, három könnyű ugor kogge vitorlázott be Narva öblébe.
Az ezeréves háború - A Nomádkirály-ciklus első könyve
Az ég alja vöröslő ködben derengett azon az éjszakán.
Hunyadi 1. könyv - a hajnalcsillag fénye
A magyar még csatázni is felcicomázza magát...
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!