Card Scott Orson
Card Scott Orson

Vezetéknév: Card

Köztesnév: Scott

Keresztnév: Orson

Születési hely Richland, Washington állam, USA

Születési idő: 1951

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Orson Scott Card amerikai író, változatos témákban alkot a sci-fi-től a vallási alapú kalandregényekig.

A washingtoni Richland-ben született, Kaliforniában, Arizonában és Utahban nőtt fel, Brazíliában volt mormon misszionárius, a Brigham Young Egyetemen és a Utah-i Egyetemen végzett, jelenleg az észak-carolinai Greensboroban él feleségével, Kristine-nel és öt gyermekével.
Card a könyvkiadással először a tudományos–fantasztikus műfajban találkozott (Hot Sleep és Capitol novellák), belekóstolva a fantasy-be is (Songmaster). Talán legismertebb műve a Végjáték (Ender's Game), ami az 1985-ös publikálása óta az egyik legnépszerűbb sci-fi regény. Mind a Végjáték, mind pedig folytatása, a Holtak szószólója (Speaker for the Dead) megkapta a Hugo-díjat és a Nebula-díjat is, ami Cardot az első (és 2004-ig az egyetlen) olyan szerzővé tette, aki egymás utáni években mindkét díjat elnyerte.
Művei azonban nem csak sci-fi regényekből állnak. A Lost Boys, Treasure Box és Enchantment regényei, a Mélység című James Cameron filmből regényváltozata, a Teremtő Alvin sorozat és a Pastwatch alternatív történelme, vagy a Doug Chiang-gal, a Star Wars művészével együtt alkotott Robota mind újabb és újabb oldaláról mutatják be az írót.
Írásait részletesen kidolgozott szereplők és morális kérdések jellemzik. Ahogy Card nyilatkozta: „Mindannyiunkat foglalkoztatnak az erkölcsi kérdések, nemesség, tisztesség, boldogság, jóság – a dolgok, melyek az életben számítanak, de tökéletes tisztaságukban csak a regényekben mutathatóak be.”
Regényein és rövid novelláin túl Card nem–fikciós műveket is ír. 1980 környékén számos műszaki témájú cikket írt a Compute! és az Ahoy! magazinokba, melyek a Commodore mikroszámítógépekkel foglalkoztak.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Múltfigyelők
Voltak, akik a \"pusztítás korának\" hívták; mások próbálták pozitívabban szemlélni, s a Föld \"újjáélesztéseként\" vagy \"újjáépítéseként\", sőt \"feltámadásaként\" emlegették.
VÉGJÁTÉK 3. - A HOLTAK SZÓSZÓLÓJA 2.
A Csillagközi Kongresszus hatalma elegendő ahhoz, hogy ne csak a világok, hanem az egyes bolygókon élő nemzetek között is fenntartsa a békét, melyben már közel kétezer esztendeje élünk.
VÉGJÁTÉK 2. - A HOLTAK SZÓSZÓLÓJA 1.
A Csillagközi Kongresszus megalakulását követő 1830. esztendőben az ansible-on keresztül megérkezett az egyik robotvezérlésű felderítőhajó jelentése.
Fajirtás
- Ma megkérdezte tőlem az egyik fivérem, vajon gyötrelmes fogságnak élem-e meg, hogy nem mozdulhatok el a helyemről.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!