Cook Robin
Cook Robin

Vezetéknév: Cook

Keresztnév: Robin

Születési hely New York

Születési idő: 1940

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Dr. Robin Cook (New York, 1940. május 4.) amerikai orvos és író, általában közegészségügyi és orvoskrimi témájú regényeket ír. Több mint húsz megjelent regény és több millió eladott példány után is orvosnak tartja magát, nem pedig írónak.

Diplomáját a Columbia Egyetem és a Wesleyan Egyetem Orvostudományi karán szerezte, tanulmányait a Harvard Egyetemen fejezte be, orvostudományi továbbképzésen. Az Egyesült Államok Haditengerészeténél mélytengeri búvárnak képezték ki, első könyvének nagy részét egy tengeralattjárón írta, valamint a Szöktetés című regényében is sok tapasztalatot írt le a búvárkodással kapcsolatban.
Házas, egy fiúgyermek apja. Elmondása szerint a legjobb kikapcsolódás számára a sport, rendkívül szeret kosárlabdázni, és kerékpárral járja New York utcáit; kicsit tehát magáról is mintázta regényeinek visszatérő karakterét, dr. Jack Stapletont. Állítása szerint egy könyvet nagyjából egy év alatt készít el, ezt több hónapos nyomozás előzi meg, sokszor továbbképzéseken vesz részt, vagy barátai segítségét kéri. A konkrét történet megírása általában két hónapjába telik, felét gépeli, felét kézzel írja.

Robin Cook könyveiben sikeresen ötvözi a krimit az orvostudománnyal, általában az adott mű főhősének hosszas nyomozása után derül fény összeesküvés-elméletekre, melyeket orvosok vagy kórház-közeli emberek vezérelnek. Cook azért kezdett el írni, hogy általános orvosi ismereteket közöljön, tapasztalatokat adjon át olvasóinak, ezzel tulajdonképpen tanítva őket az orvosi világ érdekességeire és legfőképpen annak sötét oldalára. Ő volt az első író, aki az orvostudomány világát nem mint romantikus műfajt, hanem mint krimit igyekezett bemutatni. Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal foglalkozni, legyen az orvostudomány, vagy ahogy éppen a Vektor című könyvében: a bioterrorizmus.


Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: Angalet
Szólj hozzá te is! Kommentek (2)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Halálos kockázat
A csontig hatoló hidegtől űzve Mercy Griggs lovaglópálcájával végigvágott a kanca hátán.
Kromoszóma
Kevin Marshall tulajdonképpen szégyelte magát.
Halálfélelem
Az idegen fehérjék váratlan megjelenése felért egy molekuláris szintű pestissel.
Agymosás
Richard M. Nixon elnök ma a törvényhozás elé utalta az országos kutatási törvényjavaslatot.
Életjel
Mint a csatornából feltörő szennyvíz, úgy hömpölygött a fertöző baktériumok áradata.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!