Crichton Michael
Crichton Michael

Vezetéknév: Crichton

Keresztnév: Michael

Születési hely Chicago

Születési idő: 1942

Halálozás éve: 2008

Szerintünk
Szerintetek
0/10
John Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró, filmrendező.
Summa cum laude eredménnyel végzett a bostoni Harvard Egyetem irodalomszakán 1964-ben. Ezt követően egy évet európai utazással töltött, és vendégoktató az angliai Cambridge-ben, majd orvosi tanulmányokba fogott.
A Harvard orvostudományi karának hallgatója. A '70-es évek elején doktori ösztöndíjas a Salk Biológiai Kutatóintézetben, majd a Massachusetts Institute of Technology munkatársa 1988-ban. Első regényeinek témáját is a kutatóintézetekben szerzett tájékozottságából merítette. A tudományos pályát elhagyva a '70-es évek elején Los Angelesbe költözött, ahol írói és filmrendezői tevékenységbe kezdett.

Első megjelent regényétől (Az Androméda-törzs, 1969) kezdve az amerikai science-fiction egyik legelismertebb és legnépszerűbb szerzője (bár hasonló sikereket ért el nem sci-fi témájú könyveivel, így Zaklatás c. regényével és más krimikkel, filmjeivel is). Az Egyesült Államokban az ún. techno-thriller műfaját elsősorban az ő nevéhez kötik.
Egyéni témaválasztásának és -feldolgozásának lényege, hogy egy progresszív fázisban lévő tudományágat (mint az Átprogramozott emberben a magatartásmódosítást, a Jurassic Parkban a mesterséges DNS-technológiát, a Repülő koporsóban a tömeges polgári légiközlekedést, az Idővonalban a kvantumfizikát, a Prédában a nanotechnológiát, Félelemben c. könyvében pedig a globális felmelegedés témakörét) mutat be annak ellentmondásain és dilemmáin keresztül, egy reális és minden (tudományos és emberi) részletéig kidolgozott történetbe ágyazva. Crichton minden regényének cselekménye és karakterei kitaláltak, ám a történetek logikáját és kiindulópontjait kivétel nélkül tudományos eredményekre, elméletekre és adatokra alapozza, melyeket könyvei elő- vagy utószavában pontosan dokumentál.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Félelemben
Ez egy kitalált történet.
Őslénypark
A huszadik század vége felé hihetetlen méretű tudományos aranyláz kezdődött: eszeveszett versenyfutás indult a génsebészet kommercializálásáért.
Az androméda törzs
Egy ember távcsővel.
Kongó
Csupán az előítélet meg a Mercator-féle vetület szemfényvesztése akadályoz bennünket az afrikai kontinens roppant hatalmasságának felismerésében.
A nagy vonatrablás
A Délkeleti Vasút Kent hullámzó zöld mezői és gyümölcsösei között száguldó reggeli járata negyvenpercnyire Londontól elérte óránként ötvennégy mérföldes maximális sebességét.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!