Dickens Charles
Dickens    Charles

Vezetéknév: Dickens

Köztesnév:

Keresztnév: Charles

Születési hely Portsmouth, Anglia

Születési idő: 1812

Halálozás éve: 1870

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Charles John Huffam Dickens egyesek szerint a viktoriánus kor legnagyobb írója és az angol nyelv legkiválóbb művelője.
Hampshire-ben született. Öt éves volt, amikor családja Kentbe költözött és tíz amikor Londonba. A korai évei szépen, jómódban teltek, sokat olvasott, különösen a pikareszk regényeket szerette. Azonban amikor tizenkét éves lett, apja, a tengerészeti pénztár kistisztviselője, eladósodott és börtönbe került. Dickens egy fénymáz műhelyben kezdett dolgozni. Gyermekkori élményei, a látott nyomor visszatérő elemeivé váltak regényeinek. Heti hat shillingből tartotta el magát és támogatta családját.
Pár évvel később a család anyagi helyzete egy örökségnek köszönhetően ismét jobbra fordult, elhagyhatták az adósok börtönét, de Dickens anyja nem vette őt egyből ki a műhelyből, amit a fiú soha nem bocsátott meg neki. Ügyvédbojtárkodás és egy gyorsírói állás után újságíró lett, parlamenti vitákról tudósított, és járta az országot a választási kampányok időszakában. Huszonnégy éves korában jelent meg első regénye, a Pickwick Klub, amellyel azonnal nevet szerzett magának.
1836. április 2-án feleségül vette Catherine Thompson Hogarth-ot, aki tizenöt év alatt tíz gyereket szült neki. 1842-ben együtt Amerikába utaztak, az utat az Amerikai jegyzetek című leírás örökíti meg. Dickens három újság számára írt, az egyiknél szerkesztőként is dolgozott 1839-ig. 1856-ra annyi pénzt gyűjtött össze, hogy megvehette a Gad´s Hill Place nevű villát Kentben, melyről gyerekkora óta álmodozott.
1858-ban Dickens és felesége szétköltöztek. A válás akkoriban skandalum számba ment volna, és Dickens haláláig gondoskodott a feleségéről. A szakítás hátterében többek között alighanem Ellen Ternan színésznő állt, aki feltételezhetően Dickens szeretője volt.
1865. június 9-én Dickens a Staplehurst vonatszerencsétlenség túlélői között volt. Egy pályafelújítás miatt a vonat kisiklott egy hídon és a vagonok a patakba potyogtak. Dickens első osztályon utazott a szerelvény elején, az ő vagonja nem zuhant a mélybe. Sértetlenül megúszta az incidenst, de a lelkében mély nyomott hagyott az eset. Ezt követően már csak egy regényt fejezett be, a Közös barátunkat. Idejét főleg nyilvános felolvasásai töltötték ki.
A szerencsétlenség ötéves évfordulóján hunyt el otthonában. Kívánsága ellenére (miszerint a rochesteri katedrálisban temessék el) a Westminster-apátságban helyezték örök nyugalomra.

Leghíresebb művei:
-A Pickwick klub, (The Pickwick Papers) (1836)
-Twist Olivér, (Oliver Twist) (1837–1839)
-Karácsonyi ének, (A Christmas Carol) (1843 december)
-David Copperfield, (David Copperfield) (1849–1850)

Egyéb művei:
-Nicholas Nickleby (Nicholas Nickleby) (1838–1839)ó
-Ritkaságok régi boltja (The Old Curiosity Shop) (1840–1841)
-Barnaby Rudge (Barnaby Rudge) (1841)
-Harangszó (The Chimes) (1844)
-Tücsök szól a tűzhelyen (The Cricket on the Hearth) (1845)
-Az élet csatája (The Battle of Life) (1846)
-A kísértet-látó ember (The Haunted Man and the Ghost´s Bargain)
-Martin Chuzzlewit élete és kalandjai (Martin Chuzzlewit) (1843–1844)
-Dombey és fia (Dombey and Son) ( 1846–1848 )
-Örökösök (Bleak House) (1852–1853)
-Nehéz idők (Hard Times) (1854)
-Kis Dorrit (Little Dorrit) (1855–1857)
-Két város regénye (A Tale of Two Cities) (1859)
-Szép remények (Great Expectations) (1860–1861)
-(Our Mutual Friend) (1864–1865)
-(The Mystery of Edwin Drood) (befejezetlen) (1870)

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Karácsonyi ének
Marley meghalt, hogy ezen kezdjem.
Szép remények
Mivel az apám neve Pirrip volt, keresztnevem pedig Philip lett, csetlő-botló gyereknyelvem se szebbet, se jobbat nem bírt kihozni belőle csak annyit, hogy Pip.
Copperfield Dávid
Hogy én magam leszek-e hőse saját élettörténetemnek, vagy valaki más tölti be ezt a tisztséget, az okvetlenül kiderül majd ebből a könyvből.
A Pickwick Klub
Az első fénysugár, amely bevilágít a homályba és vakító ragyogással oszlatja szét a halhatatlan Pickwick úr közéleti pályafutásának kezdetére látszólag boruló ködöt - az első fénysugár a Pickwick Klub tudományos összejöveteliről felvett jegyzőkönyv átolvasása nyomán gyullad ki előttünk.
Nehéz idők
-Jól értsen meg, tényeket kívánok.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!