Evanovich Janet
Evanovich  Janet

Vezetéknév: Evanovich

Keresztnév: Janet

Születési hely South River (USA, New Jersey állam)

Születési idő: 1943

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Janet Evanovich (eredetileg Janet Schneider) amerikai írónő, aki a legnagyobb sikerét - a 10 legjobban kereső író között van - a Stephanie Plum-sorozatnak köszönheti.
Krimisorozatának rajongótábora elsősorban nőkből áll. Sikerének titka a könnyed, vicces előadásmódban és a szabadlábon védekező, de megszökött bűnözőket előkerítő lökött fejvadász csaj figurájában rejlik. Evanovich 1994 óta folyamatosan termeli komolytalanságával hódító regényeit, 2011-ben már a huszonharmadik Stephanie Plum-sztori jelent meg.
Evanovich második generációs amerikai. A helyi középiskolába járt, és a családjában elsőként tanult tovább, amikor beiratkozott a Rutgers Egyetem Douglass College tagozatára, hogy művészetekkel foglalkozzon.
Gyermeke születésekor választotta, hogy otthon marad, és a harmincas éveiben kezdett regényeket írni. A párbeszéd-írási készsége fejlesztése érdekében leckéket vett improvizációs színészetből. Tíz évig azon dolgozott, hogy megírja a Nagy Amerikai Regényt. Három kéziratot is írt, de képtelen volt eladni azokat. Valaki azt javasolta neki, hogy írjon romantikus regényeket. Megtetszett neki az ötlet, írt is két történetet, de nem talált hozzá kiadót. Ekkor felhagyott az írással, bejelentkezett egy munkaközvetítő ügynökségnél. Pár hónap múlva értesítést kapott, melyben 2000 dollárt ajánlottak a második kéziratáért. Ezt még Steffie Hall álnéven írta.
A romantikus regényei segítettek neki megtanulni, hogyan kell szerethető figurákat teremteni, és a humorát is megkedvelték az olvasók.
A tizenkettedik romantikus regénye után rádöbbent, hogy jobban szeret akciókról írni, mint szerelmes jeleneteket. Ezután teremtette meg a szingli fejvadász karakterét.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
  • 1
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Négy lövés
Júliusban pont olyan a trentoni élet, mint egy hatalmas pizzasütő kemencében.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!