Frank Herbert
Frank Herbert

Vezetéknév: Herbert

Keresztnév: Frank

Születési hely Tacoma, Washington, USA

Születési idő: 1920

Halálozás éve: 1986

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Herbert Washington államban nőtt fel. A világ minden titkára kíváncsi volt, gyermekkorában sokat olvasott. Imádta Rover Boys kalandjait, H. G. Wells, Jules Verne, és Edgar Rice Burroughs sci-fi műveit. Nyolcadik születésnapján a kis Frank felállt a konyhaasztalra, és bejelentette: író leszek![forrás?] Anyai nagyapja, John McCarthy mondta egyszer Herbertről: „Hihetetlen. Ahhoz képest, hogy milyen fiatal, nagyon okos.” A kis Frank olyan volt, mint a regényében szereplő Alia, egy felnőtt agya egy gyerektestbe szorulva. Az általános iskolában ő volt a tudás fája. Ha az osztálytársai szerettek volna egy kérdésre választ kapni, például a szexről, vagy arról, hogyan készítsünk bombát, csak ennyit mondtak: „Kérdezzük meg Herbertet, ő biztos tudja.”[forrás?] Kíváncsisága és független szelleme sokszor sodorta bajba, gyerekként és felnőttként is. Soha nem szerzett diplomát, ugyanis nem járt be vizsgázni, elmondása szerint őt csak az órák, a tudás érdekelte, nem a vizsgák. Nagyon nehezen élt meg, egyik munkától a másikhoz csapódott, egyik városból a másikba ment szerencsét próbálni. Függetlensége abban is megnyilvánult, hogy a nehézségei ellenére sem vált bértollnokká, akkor és azt írt, amihez kedve volt. Hat évnyi kutatómunka és éjszakába nyúló írás után készült el élete főműve, A Dűne. A hatévnyi erőfeszítés ellenére a kéziratot 23 kiadó utasította vissza, míg végül az egyik megvette, nevetséges 7500 dollárért. Szerető felesége, Beverly volt harminchét évig a kenyérkereső. Alulfizetett reklámszövegíróként dolgozott különböző kereskedelmi vállalatoknál. Herbert először 1946-ban találkozott Beverly-vel, a Washington Egyetem kreatív írás szakán. Herbert ebben az időben vált el előző feleségétől Florától. A szakon csak Herbertnek és Beverly-nek volt már nyomtatásban megjelent kötete. Frank két ponyvatörténetet adott el két magazinnak, míg Beverly egy romantikus történettel jelent meg a Modern Romance magazin hasábjain. Két gyermekük született, Brian 1947-ben, Bruce 1951-ben. Herbertnek az előző házasságából volt még egy lánya, Penny, aki 1942-ben született. Frank és Beverly szerelme egyszerre volt szép, tragikus, reménytelen és lehetetlen. Házasságuk sok konfliktust élt túl, húsz év alatt nagyon sokszor gondolták azt, hogy különköltöznek. Beverly nagyon szerette Franket, feladta írói karrierjét, és rendes munkát keresett, hogy fizethesse a számlákat, és hogy Herbert tudjon írni. Mivel Beverly is író volt, lényegében egy írói csapatként működtek: Frank megosztotta minden gondolatát a feleségével, Beverly segített írni, és persze ő volt Herbert regényeinek a szerkesztője is. Egy idő után ezt nem lehetett folytatni, Beverly otthagyta Franket, aki elvette Theresa Shacklefordot. [forrás: wikipedia]
Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
A Dűne gyermekei
Egy fénypont tűnt fel a vastag szőnyegen, mely a barlang padlójának csupasz sziklakövét takarta.
Dűne Káptalanház
Mikor a ghola-csecsemő kikerült az első Bene Gesserit axolotl-tartályból, Darwi Odrade Főtisztelendő Anya csendes ünnepséget rendezett magánebédlőjében, a Központi tetején.
A Dosadi kísérlet
Amikor a kalebánok először küldték el nekünk hatalmas, fémből készült "labdáik" egyikét, ezzel tudtunkra adva, hogy ezennel felajánlják csillagközi utazásra való dimenzióajtóik használatát, az Érző Lények Konföderációjában sokan megkérdőjelezhető céljaikra kezdték felhasználni ezt a csillagokból aláhullott ajándékot. Mind az Árnyékkormány, mind a gowachinok egy része látta már, ami mostanra nyilvánvalóvá vált: hogy a csupán másodperceket igénybe vevő csillagközi utazás olyan hatalmat jelent, mely az alávetett népek tömegeit szakíthatja el a külvilágtól.
A Dűne - Muad-Dib
Most majd Harkonnen támad HArkonnen ellen - suttogta Paul.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!