Martin R. R. George
Martin R. R. George

Vezetéknév: Martin

Köztesnév: R. R.

Keresztnév: George

Születési hely Bayonne, New Jersey állam, USA

Születési idő: 1948

Szerintünk
Szerintetek
George Raymond Richard Martin, rövidítve GRRM, amerikai író, forgatókönyvíró.
Leginkább fantasy, horror, és science fiction műfajban alkot.
Martin nagyon fiatal korában kezdett írni. Első művei rémtörténetek voltak: a környékbeli gyerekeknek adta el fillérekért, általában ő maga olvasta fel őket. Később rajongója (és gyűjtője) lett a képregényeknek; a Fantasztikus Négyes 20. számában megjelentették az akkor középiskolás író levelét. Ez volt az első „írása”, amely nyomtatásban megjelent, és nagy hatással volt rá. A levél keltette reakciók hatására kezdett különböző rajongói magazinoknak írni.
Első novelláját 1970-ben, 21 éves korában adta el a Galaxy magazinnak (1971-ben jelent meg), melyeket továbbiak követtek. A középiskola után főiskolán folytatta tanulmányait, előbb B.Sc., majd M.Sc. fokozatott szerzett újságírói szakon. Tanulmányai befejezése után - lelkiismereti okok miatt - polgári szolgálatot választott, egy jogi tanácsadással foglalkozó alapítványnál dolgozott 1972 és 1974 között. Később sakktornákat felügyelt, majd újságírást tanított a Clarke Főiskolán. Mindezek mellett részmunkaidőben foglalkozott az írással.
A hetvenes évek első felében novellákat írt, több Hugo- és Nebula-díjat is nyert. Első regénye, a Dying of the Light, 1977-ben jelent meg. 1979-től főállású író.
1986-tól kezdett dolgozni szerkesztőként a Wild Cards című osztott világ antológián. A történetek egy olyan világban játszódnak, ahol a második világháború befejezése után felüti fejét egy vírus, amely súlyosan eltorzítja akiket megfertőz, illetve néhány ritka esetben különleges képességekkel ruházza fel őket. Ez az esemény megváltoztatja a történelem menetét is. Maga Martin is írt néhány történetet, amelyek közül soknak a telekinetikus képességgel megáldott Thomas Tudbury a főszereplője. A világot Martin képregényes múltja, valamint az általa vezetett Superworld nevű szuperhősöket felvonultató szerepjáték világában játszott történetek ihlették.
Hollywoodba költözött, 1986-tól a CBS-nél dolgozott az Alkonyzóna című tévésorozaton. 1987-től a Beauty and the Beast című televíziós sorozatnál konzultáns lett, majd 1988-ban producerré, 1989-ben co-executive producerré lépett elő. Ez utóbbi befejezése után Martin továbbra is Hollywoodban maradt: a stúdióknak szállított sorozatötleteket. Saját bevallása szerint jól megélt ebből, viszont az évek alatt mindössze egyetlen ötlete jutott el a pilot fázisig, de abból sem lett sorozat. Elege lett abból, hogy „négy öltönyös fickónak” (a stúdiók embereinek) írja meg ötleteit, ezért visszatért a regényíráshoz.
1996-ban jelent meg A Jég és Tűz dala című, igen terjedelmes sorozatának első kötete, a Trónok harca. A sorozat egyöntetűen pozitív fogadtatásra lelt az olvasók, kritikusok, kiadók és más szerzők részéről. A ciklus negyedik kötete, a Varjak lakomája első helyezést ért el a New York Times és a Wall Street Journal könyveladási listáján is.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
  • 1
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Trónok harca
"El kellene indulnunk visszafelé - sürgette őket Gared, miközben az erdő lassan sötétbe borult körülöttük."
TRÓNOK HARCA
- El kellene indulnunk visszafelé - sürgette őket Gared.
Varjak lakomája
Sárkányok – dünnyögte Mollander. Felkapott egy fonnyadt almát a földről, és dobálni kezdte egyik kezéből a másikba.
KARDOK  VIHARA
Az ég szürke volt, az idő keservesen hideg, a kutyák pedig nem fogtak szimatot.
KIRÁLYOK CSATÁJA
Az üstökös vörös csóvája úgy hasította ketté a rózsaszínben és bíborban játszó hajnali égboltot, mintha vérző seb nyílt volna Sárkánykő sziklaormai felett.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!