Háy János
Háy  János

Vezetéknév: Háy

Keresztnév: János

Születési hely Vámosmikola

Születési idő: 1960

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Háy János magyar író, költő, képzőművész, a Palatinus Könyvkiadó alapítója.
Szülőfaluja, a palóc település meghatározó volt gyermekkorában, 1974-től, vagyis gimnáziumi éveinek megkezdésétől mégis Budapest töltötte be a központi szerepet Háy életében. A fővárosban belevetette magát a kortárs alternatív kultúrába és itt vett részt első ízben olyan rendezvényeken, melyek nagy hatással voltak későbbi munkásságára (zenei és képzőművészeti programok). A gimnáziumban erősen vonzotta az irodalom, azonban a rossz jegyek (irodalom kettes) eltántorították attól, hogy később ebben az irányban folytassa felsőfokú tanulmányait.

Többszöri próbálkozás után 1981-ben felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai kar orosz-történelem szakára, ahova akkori szerelme, későbbi felesége miatt adta be a jelentkezést, aki angolt tanult az intézményben. Ugyanebben az évben Háy szegedi barátaival megalapította élete első és egyben utolsó rockzenei bandáját, az Originál Lágert, azonban a zenekar 1 éven belül néhány demo-felvétel után felbomlott. Bár az író felhagyott a zenéléssel, a zene iránti rajongása a mai napig megmaradt.

1985-ben végezvén felsőoktatási tanulmányával az 1982 óta publikáló Háy irodalmi periodikát indított újtára néhány barátjával Narancsszív-szonett címmel. A szamizdat csupán 8 számot ért meg. Az 1989-es év több szempontból is fordulópont Háy János életében. Ekkor hagyott fel a tanári pályával, ebben az évben kezdett el kiadói szerkesztőként dolgozni több lapnál is (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus), mely lapoknál egészen 2004-ig szerkesztett, valamint 1989-ben jelent meg első verses kötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel. A kötet az 1976-tól 1985-ig terjedő írói időszakot zárja le, híres nyitómondata pedig: „Háy János nevű személy nem létezik.” A Gyalog megyek… után 17 könyve jelent meg, köztük Dzsigerdilen című regény, mely prózaíróként és A Gézagyerek, mely drámaíróként tették elismertté.

Háy nem hagyott fel a képzőművészettel, több ízben jelentek meg rajzai és festményei, ezen felül maga illusztrálja könyveit, készíti el azoknak borítóit. Felnőtt fejjel, két gyermekének megszületése után végezte el az ELTE esztétika szakát, jelenleg pedig szabadfoglalkozású íróként él Budapesten.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Napra jutni
Apa felemel,
A mélygarázs
Mindíg csak azt látjuk, amivé lettünk,
A Gézagyerek - Drámák
Hárman voltak, de csak egy volt a faluból való, a másik kettő gyári munkás volt Pestről.
Egy szerelmes vers története
Szerintem nincs, ha van, nem látszik, ha látszik, nem isten.
A gyerek
Négyen ültek a kiskonyhában az asztalnál.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!