HUBBARD, L. RON
HUBBARD, L. RON

Vezetéknév: HUBBARD,

Keresztnév: L. RON

Születési hely Amerika, Nebraska

Születési idő: 1911

Halálozás éve: 1986

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Lafayette Ron Hubbard (Tilden, Nebraska, 1911. március 13. – 1986. január 24.) amerikai sci-fi író, a szcientológia egyház tagjai szerint filozófus.
Édesapja, Harry Ross Hubbard az amerikai haditengerészet tisztje, édesanyja Ledora May. 1923-ban az USS Ulysses S. Grant haditengerészeti szállítóhajó fedélzetén úton Washington felé megismerkedett és értékes barátságra tett szert Joseph Cheesman Thompson parancsnokkal, aki ezután személyesen tanította a 12 éves fiút a freudi pszichoanalízis alapjaira. Az 1920-as évek végén eljutott Hawaii-ra, Guam szigetére, Japánba és a Fülöp-szigetekre.

Hivatásos regényírói pályafutása 1933 tavaszán kezdődött. Hat év alatt 138 regényt, novellát és kisregényt írt. A haditengerészet hadnagyaként részt vett a második világháborúban, a csendes-óceáni hadszintéren. A háború után indult el korábban megkezdett kutatásainak publikálása az emberi elme és szellem területén. 1933-ban feleségül vette Margaret „Polly” Grubb-ot, majd 1946-ban újranősült, Sara Elizabeth "Betty" Northrup-ot vette el de ez a házassága, mint az később kiderült, nem léphetett érvénybe, mivel első feleségétől nem vált el előtte. Második feleségétől 1951-ben vált el. Így ugyan háromszor nősült meg, de csak két törvényes házassága volt. Gyermekei: L. Ron, Jr. (1934–1991, anyja: Margaret "Polly" Grubb), Katherine May (1936–, anyja: Margaret "Polly" Grubb), Alexis Valerie (1950–, anyja: Sara Elizabeth "Betty" Northrup), Diana Meredith deWolf Hubbard Ryan, Mary Suzette Rochelle Hubbard, Quentin Hubbard (elhunyt), Arthur Ronald Conway Hubbard (ma egy New York-ban élő művész). Utóbbi négy gyermekének anyja: Mary Sue Hubbard.

1950. május 9-én megjelent a Dianetika című könyve, amely méltatói szerint egy teljesen új megközelítést adott az emberi elme tanulmányozásához. 1954 februárjában Los Angeles-ben egy csapat szcientológus megalapítja az első szcientológia egyházat. 1959-ben Nagy-Britanniában a Saint Hill birtokot megvásárolta; később ez a hely vált a szcientológia központjává. 1977-ben feleségét és több szcientológiai vezetőt bűnösnek nyilvánították az USA kormánya elleni kémkedés vádjával, Hubbard ellen azonban nem találtak bizonyítékot.

A '80-as években visszavonultan élt, tudományos-kalandregényeket írt. 1986. január 24-én kaliforniai otthonában hunyt el agyvérzés következtében. Hamvait a Csendes-óceánba szórták.

1994-ben posztumusz irodalmi Ig Nobel-díjat kapott Dianetika című könyvéért, az indoklás szerint a munka „rendkívül hasznos mű az egész emberiség számára, de neki mindenképpen”.

2005 októberben a Guinness World Records elismerte L. Ron Hubbardot, mint a világon legtöbb nyelvre fordított szerzőjét, ezzel megelőzve Sidney Sheldont és J. K. Rowlingot.
Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: csabex
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Rettegés
Azon a csodálatos tavaszi napon, az Atworthy Orvosi Egyetemen, dr. Chalmers irodájában egészen biztosan ott ólálkodott a mennyek két apró szelleme az ajtó mögötti sötét árnyékba préselődve, elkerülve, amennyire csak lehetett, a takaróra eső finom, meleg napsütést.
RETTEGÉS
Azon a csodálatos tavaszi napon, az Atworthy Orvosi Egyetemen, dr. Chalmers irodájában egészen biztosan ott ólálkodott a mennyek két apró szelleme az ajtó mögötti sötét árnyékba préselődve, elkerülve, amennyire csak lehetett, a takaróra eső finom, meleg napsütést.
A CSILLAGOK FELÉ
Az űr hatalmas, az ember parányi, az idő pedig az ő kérlelhetetlen ellensége.
HÁBORÚ A FÖLDÖN II.
A hatalmas harci gép az Atlanti-óceán feletti kék eget szelte.
HÁBORÚ A FÖLDÖN I.
- Az ember - szólt Terl - egy veszélyeztetett faj.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!