Kesey Ken
Kesey Ken

Vezetéknév: Kesey

Keresztnév: Ken

Születési hely La Junta, Colorado, USA

Születési idő: 1935

Halálozás éve: 2001

Szerintünk
Szerintetek
Kenneth Elton (Ken) Kesey amerikai író, esszéíró, a beat-nemzedék és a posztmodern irodalom képviselője.
Legismertebb regénye a Száll a kakukk fészkére. Saját magára úgy tekintett, mint összekötő kapocsra az 50-es évek Nagy Generációja és a 60-as évek hippijei között. Egy 1999-es interjúban azt vallotta, hogy „túl fiatal voltam ahhoz, hogy beatnik legyek, és túl öreg, hogy hippi.˝
Középiskolában és a főiskolán is bajnok volt szabadfogású birkózásban (wrestling). Az Oregoni Egyetemen újságírás szakon szerzett diplomát 1957-ben.
1958-ban Woodrow Wilson Állami Ösztöndíjat nyert a Stanford Egyetemre, itt kezdett hozzá a Száll a kakukk fészkére kéziratának. A Stanford Egyetemen önkéntesként részt vett egy CIA-finanszírozta kutatásban, amelyben a pszichoaktív drogok hatását vizsgálta az emberekre, különös tekintettel az LSD-re, a psilocybinre, a meszkalinra, a kokainra és az AMT illetve a DMT nevű anyagokra. Saját maga is kísérleti alany volt, innen nyerte az ihletet és személyes tapasztalatait a regénye írásához, amely végül 1962-ben jelent meg.
Regénye sikere biztosította az anyagi hátteret ahhoz, hogy a San Franciscotól délre levő hegyekbe, La Hondába költözzön, ahol gyakran vett részt barátaival acid partikon, kipróbálva különböző „pszichedelikus˝ hatásokat (acid zene, UV-fények, fluoreszkáló fények, villogás) és persze az LSD-t is. Néhány ilyen parti leírása Allen Ginsberg verseiben és Tom Wolfe illetve Hunter S. Thompson (A Pokol Angyalai) írásaiban is megjelenik. Kesey arról is beszámol, hogy 1965-ben Ringo Starr-ral is kipróbáltatta az LSD-t, ezzel felturbózva Starr teljesítményét a Beatlesben.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide

Címkék:amerikai író

Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!