KING, STEPHEN
KING, STEPHEN

Vezetéknév: King

Köztesnév: Edwin

Keresztnév: Stephen

Születési hely Portland, Maine, USA

Születési idő: 1947

Szerintünk
Szerintetek

Karrierje első kiadott regénye, a Carrie (1974) óta töretlen, ám az irodalom-kritikusok ezzel a művel egy csapásra beskatulyázták őt a horror műfajába, pedig a későbbiek során elsősorban a hétköznapi amerikai emberek jellemábrázolásával és az amerikai (főleg a Maine-állambeli) kisvárosok pontos megrajzolásával hívta fel magára a figyelmet. Szinte évente jelentkezett új regénnyel, majd 2002-ben bejelentette, hogy kicsit visszavesz a tempóból, és nem jelenteti meg minden elkészült művét.

King eddigi életműve tartalmazza a fantasy elemeit is, mint például A sárkány szeme (1984) vagy A Talizmán (1984, társszerző: Peter Straub) című regénye, de ide sorolhatjuk a A Setét Torony (1982-2004) című hétrészes fantasy/sci-fi/western-ciklust is, amelyet általában életművének központi témájaként emlegetnek, és amelyet bevallottan J. R. R. Tolkien és A gyűrűk ura című mű inspirált.

Művei rengeteg ponton találkoznak egymással, sok nyílt és rejtett kapcsolódási pont, átfedés van az írásai között, amelyeknek köszönhetően eddigi életműve számtalan spekulációra, találgatásra ad lehetőséget és mindig újabb és újabb érdekességekkel szolgál.

King nagy hatással volt az amerikai filmiparra is, hiszen néhány kivétellel az összes művéből készült tévé- vagy mozifilm, illetve sorozat. Ezek általában gyenge eredményt hoztak és gyakran szinte teljes mértékben eltértek a film alapjául szolgáló műtől, mégis akad egy-két üdítő kivétel, mint például a Halálos Árnyék, A remény rabjai, az Állj mellém!, a Tortúra (amelyet Oscar-díjjal is jutalmaztak), a Dolores Claiborne vagy a Halálsoron. Ide sorolhatjuk a vitatott, de kétségtelenül világhírű Stanley Kubrick-filmet, a Ragyogást is. 


Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Szólj hozzá te is! Kommentek (13)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
A két Rose
Ül sarokban.
A remény rabjai
Azt hiszem, az Államok szövetségi börtöneiben szinte mindenütt akad egy magamfajta fickó, aki megszerzi, amire szükséged van.
11/22/63 - ll.
A dallasi Reggeli Hírek 1963. április 11-i számából (1. oldal): WALKERRA LŐTT A MERÉNYLŐ. Írta: Eddie Hughes
11/22/63 - l.
Soha nem voltam siránkozós fajta.
VILÁGNAGY STRAND
Az ASN/29 SzövHajó alázuhant az égből, és a földbe csapódott.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!