Mankell Henning
Mankell  Henning

Vezetéknév: Mankell

Keresztnév: Henning

Születési hely Stockholm

Születési idő: 1948

Szerintünk
Szerintetek
Henning Mankell svéd színházi rendező és író. Az ismertséget főként Kurt Wallanderről szóló detektívregényei hozták el számára.
Sveg és Borås városaiban nőtt föl. Apja, Ivar, bíró volt, nagyapja, idősebb Henning Mankell zeneszerző. Mankell húsz évesen kezdte karrierjét, mint író és segédrendező a stockholmi Riks színházban. A következő években több színházzal dolgozott együtt Svédországban.
Fiatalkorában baloldali politikai aktivista, a vietnami háború, a dél-afrikai apartheid és a portugálok mozambiki gyarmatosítási erőfeszítéseinek erős ellenzője volt. 1970-ben Norvégiába költözött, ahol egy norvég nővel élt együtt, aki a Norvég Maoista Kommunista Munkáspárt tagja volt. Mankell maga is részt vett a párt tevékenységében, de sosem csatlakozott a párthoz.
Felesége Eva Bergman, Ingmar Bergman lánya.

Miután Zambiában és más afrikai országokban is élt, Mankellt meghívták a Teatro Avenida színházba Mozambik fővárosába, Maputoba. Érkezése után legalább fél évet töltött Maputoban a színházzal és írással foglalkozva. Napjainkban saját kiadóját működteti (Leopard Förlag) fiatal afrikai és svéd tehetségek támogatására. 2007-ben 15 millió svéd koronával (1,6 millió euró) támogatta az SOS Gyermekfalut Mozambikban.
2008. június 12-én tiszteletbeli doktorátust kapott a skóciai St. Andrews egyetemtől.
Mankell rész vett a Tetthely című német krimisorozat két epizódjának forgatásában, melyekre a Klaus Borowskit alakító Axel Milberg színész kérte fel. Az epizódokat 2010-ben mutatják be Németországban.
Mankell napjainkban a Svéd Televízió számára írja a forgatókönyvét apósa, Ingmar Bergman életéről, a sorozat négy egy órás epizódból áll.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide

Címkék:svéd irodalom

Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Hamis nyomon
Pedro Santana nem sokkal a hajnali szürkület előtt arra ébredt, hogy füstölög a petróleumlámpa.
Szent Iván-éji gyilkosság
Nem sokkal öt óra után elállt az eső.
Az ötödik asszony
Éjszaka, amikor megérkeztek, hogy véghezvigyék szent küldetésüket, minden nagyon csöndes volt.
A fehér nőstény oroszlán
1918. április 21-e késő délutánján Johannesburg Kensington nevű városrészének egy eldugott kávézójában három fiatalember találkozóra jött össze.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!