Merle Robert
Merle Robert

Vezetéknév: Merle

Keresztnév: Robert

Születési hely Tebesza, Algéria

Születési idő: 1908

Halálozás éve: 2004

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Robert Merle francia író.
Pied-noir (szó szerint: fekete lábú; az algériai francia telepesek megnevezése volt) családból származott: nagyapja – a francia betelepítési politika során – települt át Algériába. Az író Tebeszában született, tízéves korától pedig Párizsban élt. Középiskolai tanulmányai után a Sorbonne-on filozófiát és irodalomtörténetet hallgatott, doktori disszertációját Oscar Wilde-ról írta. Részt vett a második világháborúban: harcolt a Dunkerque-nél, majd három évet német hadifogságban töltött.
A háborús élményeit megelevenítő Két nap az élet című regényéért 1949-ben Goncourt-díjjal – a legrangosabb francia irodalmi díjjal – tüntették ki.
A felszabadulás után a rennes-i, a toulouse-i, majd az algíri Caen egyetemen angol irodalmat tanított. 1965-től a Párizs-Nanterre-i egyetem professzora volt.
Merle már ifjúságától rokonszenvezett a kommunizmussal. Szemben állt saját országának vezetőivel is, kiállt Algéria függetlensége mellett. Tagja volt a Francia Kommunista Pártnak egészen a Szovjetunió 1979-es afganisztáni bevonulásáig. Mivel a megszállást elítélte – gyarmatosításnak nevezte –, a kommunista párt kizárta soraiból.
1977-től folyamatosan írt, évente jelentek meg regényei. Tanári elhivatottsága és történelemszeretete regényeiben is megnyilvánult: hősei általában ismert, valós személyiségek voltak, műveiben a történelem eseményeit fikcióval színezte, de mindig a tények talaján maradt; „módszere az alaposság volt. Íróként egyszerre figyelt a mondanivalóra, a szereplőkre és a történetre, nem hagyta, hogy az olvasó figyelme egy percre is ellankadjon, a témaválasztástól függően eposz-szerű, nagy ívű elbeszélést vagy éppen precíz, tömör regényt írt.”
„Merle sokat és jól tudott: ismerte a történelmet, a művészeteket, a tudománytörténetet, a régi párizsi fürdőkben dívó szokásokat, s a génkutatás aktuális eredményeit, de mégis, amit legjobban ismert, az a mese. Merle írásmódja maga a kaland az olvasó életében. Ez a szerző úgy nyitott ablakot a múltra, hogy a feltáruló panorámában a király volt a díszlet, s a trónja alól kikandikáló szőnyeget egykor megszőtt asszonyok a főszereplők. Kiváló érzéke volt az apróságok, a jelentéktelennek tűnő részletek és a részletekben rejlő groteszk, abszurd iránt.”
95 évesen szívinfarktusban halt meg.

(Forrás: Wikipedia)

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide

Címkék:francia irodalom

Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (1)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Malevil
Irodalomtanárunk nagy bámulója volt Proust teába mártott madeleine-jének.
Majomábécé
Az állatokhoz való vonzódásom, valamint érdeklődésem a fajuk és a fajunk közötti kommunikáció problémája iránt, nem tegnapi keletű.
Védett férfiak
Ablaktalan, légkondicionált helyiség.
Malevil
Irodalomtanárunk nagy bámulója volt Proust teába mártott madeleine-jének.
Két nap az élet
Tűző nap villogott; az út két oldalát végeláthatatlanul, elhagyott kocsik sora szegélyezte.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!