Saramago José
Saramago José

Vezetéknév: Saramago

Keresztnév: José

Születési hely Azinhaga, Portugália

Születési idő: 1922

Halálozás éve: 2010

Szerintünk
Szerintetek
José Saramago Nobel-díjas portugál író, költő, újságíró.
Azon portugál írónemzedékhez (Lídia Jorge, António Lobo Antunes) tartozott, amely a latin-amerikai irodalomtól eltanulta a mágikus realizmust, s a posztmodern irodalom elemeit is beépítette műveibe.
1922-ben született Azinhaga-ban, egy kis portugál faluban. 1924-ben családja a szegénység elől Lisszabonba költözött. Géplakatosnak tanult egy szakiskolában, ahol kiváló irodalmi oktatás folyt. 1939-től egy kórházban géplakatosként dolgozott, de irodalmi érdeklődése egyre erősödött, a portugál történelem foglalkoztatta. 1944-ben megházasodott, egy lánya született. Az 1950-es évek közepétől értelmiségi körök közelébe kerülve kiadóknál kéziratok lektoraként dolgozott, kezdett maga is írogatni, eleinte verseket, cikkeket, krónikákat, majd regényeket, amelyek által híres lett.
1969-ben tagja lett a portugál kommunista pártnak, társadalmi funkciókat vállalt, minisztériumban dolgozott, majd lapigazgató lett a Diário de Notícias c. napilapnál, ahonnan 1975-ben elbocsátották. 1976-tól kizárólag fordításból élt és sorra jelentette meg saját műveit. A világban sokat utazott, előadásokat tartott.
1988-ban nősült másodszor, egy spanyol újságírónőt vett feleségül. 1993-ban elhagyta Portugáliát, mert a parlament tiltakozása miatt nem kaphatta meg az Európai Irodalmi Díjat. A Kanári szigetekhez tartozó Lanzarotén telepedett le, ahol haláláig élt. 1998-ban megkapta az Irodalmi Nobel-díjat.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Megvilágosodás
Pocsék egy idő a szavazáshoz, morgott a tizénnégyes számú szavazókör szavazatszámláló bizottságának elnöke, miután indulatosan összecsukta lucskosra ázott esernyőjét, és levetette volna ballonkabátját, amely mintha rajta sem lett volna, miközben egy szuszra végignyargalt vagy negyven métert onnan, ahol a kocsiját hagyta, addig a kapuig, amelyen kalimpáló szívvel épp az imént fordult be.
Az elefánt vándorútja
"Bármennyire képtelenségnek tetszik is azok szemében, akiknek fogalma sincs arról, hogy milyen fontos szerepet játszanak a vallásos, világi vagy egyéb rendeltetésű benyílók a közügyek intézésének folyamatában, az ausztriáig vándorló elefánt rendkívüli útja, amelyet elbeszélni készülünk, a portugál udvar királyi ágyasházában kezdődött, nagyjából a lefekvés órájában."
Ricardo Reis halálának éve
Itt a tenger véget ér s a szárazföld köszönt.
Halálszünet
Másnap senki nem halt meg.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!