Vonnegut Kurt
Vonnegut Kurt

Vezetéknév: Vonnegut

Keresztnév: Kurt

Születési hely Indianapolis, USA

Születési idő: 1922

Halálozás éve: 2007

Szerintünk
Szerintetek
Kurt Vonnegut amerikai regényíró és esszéista, pályája kezdetétől 1975-ig Kurt Vonnegut Jr. néven írt. A XX. század második felén átívelő írói munkássága a kortársi amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakjává, kultikus figurájává avatta.
Munkásságának terjedelme szerint a kevéssé termékeny írók közé tartozott: tizennégy regény, háromkötetnyi elbeszélés, pár esszé- és visszaemlékezés-kötet fűződik nevéhez, ez azonban írói értékén nem változtat. Humanista (szekuláris humanizmus) világnézete, bölcs társadalomkritikája, kritikus, de ugyanakkor a kíméletlenségig őszinte egyénisége, szarkasztikus humora, és sajátos hangulat- és világteremtő képzelete (például Kilgore Trout, bokononizmus) vitathatatlanul a legnagyobb hatású XX. századi irodalmi egyéniségek közé emelte. Ellenlábasai szerint alapvetően kommunisztikus, Amerika- és kereszténységellenes eszmeisége – népszerűségével párosulva – felelőssé tehető a 20. század végének amerikai társadalmában bekövetkező morális válságért.
Legismertebb és világszerte legtöbb kiadást megért regényei a Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd és a Bajnokok reggelije. Magyarul valamennyi regénye, két-két önéletrajza, elbeszélés- és esszékötete is megjelent. Több regényét saját maga illusztrálta hanyag vonalvezetésű, egyéni rajzaival.

/További részletek: lásd Wikipédia/

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide

Címkék:1, 2

Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Éj anyánk - Mother Night
"A nevem Howard W. Campbell, Jr."
Börleszk
Annak, akit illet: Tavasz van. Alkonyodik. A halál szigetén, az Empire State Building előcsarnokának mozaikpadlóján rakott vacsoratűz füstje messze száll a Harmincnegyedik utca helyén nőtt bálványfa-dzsungel fölött.
Kékszakáll
Miután eme élettörténet végére odaírtam, hogy "Vége", helyesnek láttam visszaszaladni ide, a kezdete elé, mondhatnám a bejárati ajtómhoz, hogy ezzel a mentegetőzéssel fogadjam az érkező vendégeket: "Önéletrajzot ígértem önöknek, de valami félresikeredett a konyhában. Úgy néz ki, hogy egyben ennek az elmúlt zaklatott nyárnak a naplója is lett! Ha muszáj, még mindig rendelhetünk pizzát. Tessék befáradni, tessék befáradni."
Ördögcsapda - A fekete humor mesterének utolsó könyve
Leginkább akkor bízom abban, amit írok, és feltehetőleg mások is akkor bíznak benne a leginkább, amikor a mondókám leginkább úgy hangzik, mint egy indianapolisi ember mondókája. Ugyanis odavalósi vagyok.
Bajnokok reggelije
A "Bajnokok reggelije" kifejezés a General Mills, Inc. bejegyzett áruvédjegye egy reggelire fogyasztható gabonapehely megnevezésére.
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!