WHARTON WILLIAM
WHARTON WILLIAM

Vezetéknév: WHARTON

Keresztnév: WILLIAM

Születési hely Philadelphia

Születési idő: 1925

Halálozás éve: 2008

Szerintünk
Szerintetek
0/10
1925 november 7-én, a pennsylvaniai Philadelphiában született, polgári neve Albert Du Aime. Legismertebb műve a Birdy (Madárka), amely filmként is sikert aratott. Tidings (Hírhozók) című regényét 1987-ben írta.
1943-ban fejezte be az Upper Darby-i középiskolát, az ötvenes években Párizsban élt, ahol festőként dolgozott. Madárka című regénye 1979-ben jelent meg. A regény hőse a vietnami háborút megjárt megjárt fiatalember, aki olyan mániákus érdeklődéssel fordul a madarak felé, hogy mindenben utánozni akarja őket. A könyv a kritikusok és a közönség körében egyaránt sikert aratott, Alan Parker rendezett filmet belőle Nicholas Cage-dzsel és Matthew Modine-nal a főszerepben. A mű megjelenése után, majd a nyolcvanas évek elején Du Aime nyolc regényt írt, köztük a Dad-et (Apa) és az Éjfélre kitisztul-t: e kettőt ugyancsak megfilmesítették. Az Apa egyik főszerepét Jack Lemmon játszotta.

Wharton regényhősei közül - annak ellenére, hogy nevükben és származásukban különböznek egymástól - sokan hasonló élményekkel, jellemvonásokkal és attitűdökkel rendelkeznek: feltételezhető, hogy e figurák önéletrajzi fogantatásúak.
A II. világháború idején az amerikai 87-es gyalogezred kötelékében Franciaországban és Németországban szolgált. Felnőtt életének egy részét festőként töltötte Franciaországban, ahol egy lakóhajón élt, és több gyereket is nevelt (akik nem minden esetben értettek egyet Wharton pedagógiai felfogásával). Meglehetősen jó kezű ács-ezermester. Súlyos emésztőrendszeri panaszokban szenved vagy szenvedett.

1988-ban lánya, Kate, veje, Bert, valamint két kisgyerekük halálos balesetet szenvedtek: autójuk egyike volt a huszonháromnak, amelyek gyepégetés során keletkezett füstben egymásba rohantak.

1994-ben Wharton egy nagyobb részben dokumentum-könyvben, az Ever Afterben számol be a baleset okairól, a család erre következő gyászáról, és a három évről, amelynek során az oregoni igazságszolgáltatás rendszerében keresett jogorvoslatot az övéit ért tragédiára. Houseboat on Seine című, 1994-ben megjelent emlékiratában egy lakóhajó megvásárlásáról és felújításáról számol be.
Az író a kaliforniai Encinitasban halt meg nyolcvankét éves korában, 2008-ban egy fertőzés miatt, amelyet a kórházban kapott, ahol magas vérnyomással kezelték.
Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide
Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
Madárka
"Jaj, Madárka, ne csináld már!"
Tovább
hirdetés
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!