Zafón Carlos Ruiz
Zafón Carlos Ruiz

Vezetéknév: Zafón

Keresztnév: Carlos Ruiz

Születési hely Barcelona, Spanyolország

Születési idő: 1964

Szerintünk
Szerintetek
0/10
Carlos Ruiz Zafón spanyol író, forgatókönyvíró.
Barcelonában született, a Gaudí által tervezett Sagrada Família árnyékában nőtt fel. A Sarriái Jezsuita iskolába járt: az intézménynek egy, vörös téglából épült, tornyokkal és titkos járatokkal ellátott gótikus kastély adott helyet, amely az író vallomása alapján jelentősen felkorbácsolta a fantáziáját és arra ösztönözte, hogy rejtélyes történetek írjon, amelyekkel már 10 évesen osztálytársait szórakoztatta.

Az iskolák befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött és minden idejét az írásnak szentelte. A regényírás mellett forgatókönyvíróként és az El País, valamint a La Vanguardia című spanyol napilapoknak dolgozott.

Az 1990-es években ifjúsági prózával próbálkozott: 1993-ban jelent meg első regénye, az El príncipe de la niebla (A köd hercege), amiért megkapta az Edebé irodalmi díjat az ifjúsági irodalom kategóriában, majd további három ifjúsági olvasmányt adott ki (El palacio de la medianoche, Las luces de septiembre, és a Marina).

2001-ben jelentette meg első, felnőtteknek szóló regényét La sombra del viento címmel (A szél árnyéka). A regény kiadásakor nem keltett nagy érdeklődést, de aztán rövid időn belül a spanyol bestseller-listák élére került, majd hatalmas nemzetközi sikert aratott, a könyvet több mint negyven nyelvre fordították le. A La Vanguardia a könyvet 2002-ben az év könyvének jelölte. A 2008-ban megjelent El Juego del Ángel (Angyali játszma) című regénye szintén Barcelonában játszódik, az 1920-as években.

Zafón nem pusztán kiemelkedő író, hanem tehetséges zenész is. Mielőtt író lett volna, zenészként is dolgozott, többek között TV-sorozatok filmzenéinek komponálásával foglalkozott. Az utóbbi években csupán a maga és barátai szórakoztatására szerez zenét; közülük néhány, amelyet a Szél árnyéka számára írt - hogy az olvasók még jobban átélhessék a regények misztikus világát - meghallgathatók a szerző honlapján.

Elírást vagy hibát találtál? Módosítanál a szerző adatlapján? Klikk ide

Címkék:spanyol író

Utolsó módosító: dokijano
Szólj hozzá te is! Kommentek (0)
Szerző könyvei
  • 1
Szólj hozzá!
hirdetés
Első mondatok a szerzőtől
hirdetés
bezaras mi hogyan mit facebook reg mi hogyan mit facebook reg
Hírlevél
hirdetés

Másik könyvet kérek!
hirdetés
Tovább a falamra
hirdetés
A kritikaíráshoz/polcra helyezéshez be kell lépned. Lépj be vagy regisztrálj!